Produžen rok za otkup tovne junadi

Аутор: dzonioff
1,3K посета

Vlada Srbije izmenom i dopunom posebne uredbe za pomoć stočarima u vreme pandemije produžila je rok za otkup viškova tovne junadi sa 30. oktobra na 20. novembar. Zahtev za ostvarivanje prava na finansijsku podršku po osnovu ovog programa korisnici će moći da podnesu do 25. novembra.

Grupacija uzgajivača junadi pri udruženju Agroprofit saopštila je da su klanice i izvoznici, prema još nepotpunim podacima, do sada preuzeli oko 4.000 junadi i da su te isporuke išle uglavnom za Izrael. Kako ističu, tovljači su junad prodali po ceni od 1,85 do 1,9 EUR za kilogram žive mere.

Kada se uz ovo dodaju dve premije, od 20.000 i 15.000 dinara, ostvarili su izuzetnu cenu od oko 2,5 EUR po kilogramu. Za produženje ove pomoći ostalo je još oko 1,2 mil EUR, što je dovoljno za podsticaj prodaje oko 7.000 junadi, navode u ovoj grupaciji. Ističu da su tokom otkupa najviše junadi utovarile velike farme pri kompanijama, a najviše Industrija mesa Đurđević.

– U poslednjih nekoliko dana izvoznici su umanjili cene na 1,7 do 1,8 EUR i nude telad kao deo nadoknade za junad. Stočari u ovakve aranžmane nerado ulaze zbog visoke cene teladi – kažu u ovom udruženju i dodaju da namera države da sa 2 mil EUR pomogne taj sektor i otvori tržište još nije dala pun efekat.

Smatraju da bi u rešavanje problema trebalo da se uključi i Privredna komora Srbije. Njihov predlog je da se otkup, uz podsticaje, produži do kraja godine.

Ističu da se, zahvaljujući i državnim podsticajima, u Srbiji gaje najkvalitetnije tovne rase, a da će po broju goveda limuzinske rase Srbija uskoro biti vodeći uzgajivač priplodnih grla.

U udruženju naglašavaju da je sada glavni cilj pronaći tržišta za izvoz i najavljuju da će se uskoro obratiti Vladi sa konkretnim programima za razvoj tovnog govedarstva u idućoj godini, jer se ovom granom stočarstva do sada bavilo oko 16.000 gazdinstava.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3060142/produzen-rok-za-otkup-viskova-tovne-junadi

Srodni tekstovi

Оставите коментар