Porodični biznis kao recept uspeha u mlekarstvu

Аутор: dzonioff
1,8K посета

Sjenička visoravan polako ali sigurno poprima obrise razvijenog poljoprivrednog turističkog regiona koji iskorišćava prirodne potencijale za razvoj ovih privrednih grana. Značajnim delom ovome doprinosi intenzivna primena subvencija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naročito na područjima Sjenice, Novog Pazara i Tutina gde živi i radi više od 20 000 poljoprivrednih gazdinstava sa dominantnim učešćem proizvodnje mleka i mesa od goveda i ovaca. Jedan primer porodične mlekare posebno nam je privukao pažnju. Njen vlasnik je Elvedin Šačić, koji sa svojim bratom i ocem i svojim porodicama uspešno vodi mlekaru Nerko, u opštini Tutin. Ono što se može odmah primetiti jeste izuzetno visok nivo higijene, kako u samom objektu, tako i van njega. Domaćinski pristup biznisu ovde je u potpunosti izražen. Njihovi proizvodi se mogu naći u Novom Pazaru i Tutinu, u sopstvenoj maloprodaji. Dnevno otkupe 1500 – 2000 litara mleka od 80 kooperanata. Mleko se otkupljuje u okruženju, iz sela: Čokot, Potrep, Melaje itd, koja su udaljena oko 15-ak kilometara. Pored najužih članova porodice, u mlekari radi još 5, 6, bližih rođaka. U ovoj mlekari prerađuje se isključivo kravlje mleko i od ovog mleka se prave takozvani pizza sir, punomasni sir u kriškama, polumasni, sitan sir, mladi kajmak – pravi kajmak i ono što je praktično sirni namaz a u trgovinama se prodaje kao kajmak. U paleti proizvoda nalazi se i  paprika u pavlaci, pavlaka, ali i surutka za koju kažu da nikad nemaju dovoljno, u odnosu na potražnju. A to mogu i ja, kao autor ovih redova, da potvrdim da je izuzetnog kvaliteta i veoma ukusna.

Elvedin za AgroBiznis magazin kaže da kvalitet mleka na ovom području ne može biti bolji, a i da se sa poljoprivrednicima uglavnom dobro sarađuje. Prema njegovim rečima, na ovom području 1 litar mleka  se plaća oko 31,8 dinara i 7 dinara dolazi od subvencija države. Kada je letnji period, cena je nešto niža, za 2, 3 dinara, ali nikad ispod 27 dinara, zaključuje gospodin Šačić koji danas  ima 33 godine i četvoro dece, dok njegov 3 godine mlađi brat ima troje dece.

AgroBiznis magazin  je istraživao i na drugim mestima koliko se plaća mesto na Pešteru, i uglavnom je cena varirala između 25 i 27 dinara uz 7 dinara subvencije države. Poljoprivrednici su pozdravili odluku resornog Ministarstva da i za neumatičena goveda budu subvencije u iznosu od 10 000 dinara.

Imajući u vidu da na Pešteru klima zna da bude veoma surova, što otežava otkup mleka, pa i distribuciju hrane, od Elvedina smo saznali da poslednje dve, tri zime nisu imali problema sa prikupljanjem mleka i putevima jer nisu bile jake zime. Ranije se dešavalo da po nedelju dana putevi budu potpuno blokirani

U narednom periodu nemaju nameru da se šire, žele da to ostane porodični biznis. Već 3 godine su registrovana mlekara, a pre toga su radili samo sir u kriškama i kajmak, kao zanatski proizvod. Pored mlekare imaju svega 3 krave i 2 ovce, i to pre svega zbog dece, kako bi rasla uz životinje, dok su ranije imali 20 krava i 150 ovaca koje sada ne mogu da drže zbog obima posla u mlekari.

Trgovinska radnja ,,Pešter“ u Novom Pazaru radi već 10 godina i to je bio zapravo početak razvoja biznisa ove porodice. U radnji, pored mlečnih proizvoda iz mlekare ,,Nerko“ imaju i malo bivolećeg programa koji otkupljuju, sa ovog terena.

Za investiciju u mlekarsku proizvodnju nisu uzimali subvencije, ali planiraju da u narednom periodu iskoriste mogućnosti koje se daju s tim što ne žele da ukrupnjavaju proizvodnju u mlekari, već žele da ostanu na nivou porodične proizvodnje.

Ukoliko o ovim temama želite da budete redovno informisani, pretplatite se na AgroBiznis magazin. Godišnja pretplata je samo 1800,00 dinara i uključuje 12 izdanja i sve poštanske troškove. Prijavite se putem telefona 011/4052-117, 060/0712-350 ili na imejl gdjakovic@yahoo.com. U toku je akcija, svaki novi pretplatnik dobija poklon iznenađenja. Za više informacija o našim posebnim izdanjima PČELARSKI PODSETNIK, kao i LEKOVITO BILJE posetite www.agrobiznis.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар