Pojavio se lažni bagremov med! Evo kako ga prepoznati!

Аутор: dzonioff
1,2K посета

Veliki broj kišnih dana u maju i junu doneo je glavobolje proizvođačima meda, jer su prinosi znatno smanjeni. To brine i kupce pa se s pravom pitaju šta se nalazi u teglici na čijoj ambalaži piše „bagremov“ ili „lipov“ med ako je proizvodnja prepolovljena.

Prema prvim procenama bagremog meda, samo od ovogodišnje paše, biće 65 do 70% manje nego inače. I pre dve godine, zbog hladnog vremena, kiše i izmrzavanja bagrema, u Pomoravlju i Šumadiji (gde je ovo najvažnija pčelinja paša) bila je najlošija po prinosima.

Miroslavu Otaševiću, inženjeru prehrambene tehnologije i jednom od idejnih tvoraca projekta „Šta jedem?“ navodi da lažni med“ u manjoj ili većoj meri uglavnom sadrži glukozno-fruktozne sirupe (kukuruzni sirup, melasa), veštačke boje, veštačke zaslađivače i druge aditive.

– Glukozno-fruktozni sirupi posebno su problematični jer baš oni prave epidemije bolesti masne jetre, čak i kod ljudi koji ne konzumiraju alkohol – objašnjava Otašević.

Najsigurniji način za prepoznavanje je kristalizacija (med se „ušećeri“ posle izvesnog vremena). Pravi med se „ušećeri“ u celoj tegli. U svakom svom delu u tegli, ušećeri se na isti način, ujednačeno. Ako se jedan deo tegle „ušećeri“, a drugi ne – reč je o „mešanom“ medu.

Najbitnije je poznavati pčelara, jer pčelari koriste različite metode u proizvodnji. Neki čak koriste i pojedina hemijska sredstva koja utiču na kvalitet meda.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2582404/nestasica-bagremovog-meda-pojavio-se-lazni-kako-ga-prepoznati

Srodni tekstovi

Оставите коментар