Podsećamo na radove na pčelinjaku u junu

Аутор: dzonioff
1,5K посета

Najbolje matice su one koje pčelar sam uzgoji. Optimalni uslovi za uzgoj stiču se od polovine maja do kraja juna. Do kvalitetnih matica može se doći na dva načina: presađivanjem larvi ili korišćenjem rojevskih matičnjaka. Uzgoj matica presađivanjem larvi je jednostavan i dostupan svakom pčelaru.

Uzgoj matica iz rojevskih matičnjaka poznat je većini pčelara, a priloge o njemu časopis Pčelar je objavljivao u više navrata. Iskustva velikog broja pčelara potvrđuju visok kvalitet matica dobijenih ovim načinom, pod uslovom da potiču od jakih zajednica, sa dobrom maticom, koje su dve sezone za redom ostvarile natprosečne prinose.

U junu, pčelar sakuplja polen. Pri tom je poželjno odvojiti izvesnu količinu za potrebe pčelinjih zajednica u vreme kada ga u prirodi nema dovoljno. Takvu situaciju često imamo u julu i avgustu (prošla godi-na je izrazit primer), kao i krajem zimskog perioda. Pogača sa dodatkom polena, u to vreme, doprineće boljem razvoju, odnosno kvalitetnijem zimovanju zajednica.

Sakupljanje matičnog mleča je posao koji se može dobro obaviti u junu. Postupak je opisivan više puta u Pčelaru, a sastoji se u povremenom dodavanju presađenih larvi odgajivačkom društvu, gde ih pčele snabdevaju mlečom, koji se zatim oduzima.

Suzbijanje varoe je uobičajeno po oduzimanju bagremovog meda. Primenjuju se uglavnom biološke metode: ram građevnjak, ram lovac, formiranje rojeva, prekid legla na izvesno vreme….

Veliki broj pčelara koristio je do sada letnje paše u Vojvodini. Sada, sa uvođenjem prakse tretiranja semena suncokreta, kukuruza i drugih biljaka insekticidima koji uništavaju pčele, a med čine štetnim za zdravlje ljudi, pčelari su u velikoj nedoumici što se tiče opravdanosti selidbe. Na sreću, paša lipe na Fruškoj Gori još nije ugrožena, jer na ovoj planini se ne koriste štetni insekticidi.

Mogućnost pojave rojevog nagona na letnjim pašama, naročito lipovoj, je velika. Ali, vredan pčelar ima efikasan način da je potpuno isključi, tako što će u zajednice koje seli uvesti mlade, ovogodišnje matice.

Ne treba zaboraviti da se suzbijanje varoe u julu mora obaviti blagovremeno, jer, setimo se prošle godine: ko je tretman započeo kasno, ostao je bez pčela.

Izvor:https://domacinskakuca.rs/2020/06/02/pcelarstvo/radovi-na-pcelinjaku-u-junu/

Srodni tekstovi

Оставите коментар