Pčelari podvukli crtu i sumirali rezultate

Аутор: dzonioff
1,2K посета

Od svečanog otvaranja Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo u Rači prošlo je 8 meseci. U tom periodu uspeli smo da sistemskim merama dovedemo svetsko tržište i svetsku cenu meda u Srbiju, što obezbeđuje budućnost i sigurnost i onom pčelaru sa najmanjim brojem košnica.

Cena bagremovog meda je posle 8 meseci veća za 56% i na apsolutnom je istorijskom maksimumu, cena šumskog meda je veća za čak 241%, cena suncokretovog meda je veća za 23-59%, cena planinskog livadskog meda za 100%…

Uvedeni su HACCP i HALAL sistem, pripremamo se za dobijanje BRC sertifikata, radi nastupa u marketima na inostranom tržištu. Kupljena je privremena punilica za med u tegle. Nemačka agencija za međunarodnu saradnju GIZ odobrila je naš projekat i isporučila donaciju opreme za laboratoriju i proizvodni deo Pogona u vrednosti od 16.300 evra.

Dok većina smanjuje broj radnika, Pogon je povećao broj zaposlenih za 40%. Jedan od zaposlenih primljen je u okviru programa Vlade Srbije „Moja prva plata“.

Trenutni povoljni tržišni uslovi su takvi da je bilo moguće postići odlične cene meda. Ipak, najveći benefit Pogona je sigurnost pčelara u svakom pogledu u svim narednim godinama. Više nema rizikovanja, nema neplaćanja meda, zakidanja na merenju meda, ucenjivanja sa klasama meda i slično, što se događalo proizvođačima proteklih godina.

Pogon med namenjen izvozu u otkupu plaća unapred, pre preuzimanja meda iz dvorišta pčelara. Med se meri odmah na terenu. Rad Pogona je potpuno transparentan i u svemu javan za sve članove Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Cilj Pogona bio je razvoj poverenja sa pčelarima, taj je cilj ostvaren, sada ostaje da se do kraja razvije poverenje sa potrošačima, ali ne praznim floskulama, već analizama meda i drugim dokazima.

Za maloprodaju su u prepoznatljivu teglu SPOS-a spakovane 4 vrste meda iz standarda kvaliteta SPOS-a “Dobra pčelarska praksa”: planinski livadski, bagremov, cvetni i lipov med. Uskoro pakujemo i šumski med. Stavili smo na tržište i teglu od 0,4 kg meda.

Izvezen je jedan šleper šumskog meda (20.880 kg) preko posrednika iz BiH, koji će završiti na tržištu Saudijske Arabije. Direktno od pčelara, bez posrednika, izvezen je i prvi šleper meda u istoriji Srbije za Italiju (takođe 20.880 kg)! Plaćen je med za još dva šlepera, tako da je ukupno otkupljeno i plasirano je ili se plasira na tržište preko 85.000 kg meda. Kupac je prezadovoljan analizama meda, koje su perfektne (procenat polena bagrema je do 43%).

Deo kontigenta bagremovog meda spremljenog za Italiju kupila je vinarija Status iz Svrljiga kako bi napravila jabukovo sirće sa medom, i to će biti prvi proizvod na tržištu sa medom iz našeg Pogona.

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo u Rači, započeo je sa maloprodajom meda pokretanjem svog prvog maloprodajnog objekta u Beogradu na vodi, odnosno Tržnom centru Galerija, počev od 4. januara 2021. godine.

Svi potrošači sada mogu nabaviti med direktno od pčelara, bez posrednika, jer su vlasnici ovog Pogona sami pčelari.

Pozivamo potrošače da med kupuju direktno od Pogona, preko maloprodajnog mesta u Beogradu na vodi. Kao što vidite, pravi med se najvećim delom izvozi, zato iskoristite do skoro retku priliku da nabavite med sa apsolutnom garancijom kvaliteta. U čitavoj Srbiji isti taj med možete nabaviti direktno kod pčelara Saveza pčelarskih organizacija Srbije, koji oni sami pakuju, jer je standard kvaliteta Saveza “Dobra pčelarska praksa” to omogućio.

Nadamo se da smo već za ovako kratko vreme opravdali poverenje kako pčelara i potrošača, tako i opštine Rača i Vlade Republike Srbije, posebno predsednika Srbije, predsednice Vlade, potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, i savetnice u Jedinici za implementaciju strateških projekata kabineta predsednice Vlade, koji su verovali u nas i značajno nam pomogli finansijski i organizaciono da dođemo do ovog nivoa razvoja. Posebno im se zahvaljujemo na intenziviranoj borbi protiv falsifikatora meda i na vrhunskim prvim postignutim uspesima, čime država štiti pčelare i omogućava im da konačno mogu da žive od svog rada.

REKORDAN IZVOZ MEDA IZ SRBIJE U 2020.

Iako je pčelarska sezona bila loša, zalihe meda iz prethodne dve godine su zbog dobrih cena od jula 2020. godine, praktično skoro u potpunosti izvezene, te će 2020. ostati zapamćena kao godina sa najvećim izvozom meda u istoriji Srbije gledano u novčanom iznosu, jer je ukupni izvoz iznosio čak 15.133.300 dolara (13.096.048 evra). Ukupno je izvezeno 2.701.204 kg meda.

Najviše izvozimo u Italiju, Norvešku, Nemačku, Bosnu i Hercegovinu i Poljsku.

Izvor:https://spos.info/8-meseci-od-otvaranja-pogona-sta-je-uradjeno/

Srodni tekstovi

Оставите коментар