Ovo je sve unosniji biznis u Pećincima

Аутор: dzonioff
1,2K посета

U Opštini Pećinci ima oko 40 pčelara, koji drže oko 2.500 košnica. U toj lokalnoj samoupravi, navode da je primetan trend značajnijeg razvoja pčelarske proizvodnje, što je između ostalog rezultat, podsticajne politike državnih institucija, kojima se opredeljuju sredstva, za nabavku pčelinjih društava, opreme za pčelarstvo i preradu pčelinjih proizvoda.Pčelari kažu da su pčelinja društva u dobrom stanju, a pozitivno ocenjuju i subvencije od 800 dinara po košnici, koje daje Ministarstvo poljoprivrede.Milivoje Mikanović pčelar iz Karlovčića, kaže da se pčelarstvom bavi od detinjstva, da je bilo prekida u bavljenju tom proizvodnjom, ali ne i odustajanja. Trenutno ima 80 košnica i kako kaže za sada je stanje u pčelinjaku dobro, za šta je zaslužna pravovremena i kvalitetna priprema pčela za zimski period.

„Trenutno nije loše, zadovoljan sam, a koliko su one zadovoljne videćemo na proleće. Uvek svake godine dobro spremim pčele za zimski period“, rekao je Mikanović.

Uredbom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, pčelari mogu da računaju na subvenciju od 800 dinara po košnici što je dobro kaže naš domaćin.

„Mislim dobro nam dođe, pa i da daje duplo manje i to dobro dođe, a sada je to podignut iznos. Zadovoljan sam“, dodao je on.

A posebno znači i to što je počeo i izvoz meda na tržište Italije.

Inače u Opštini Pećinci beleži se trend razvoja pčelarske proizvodnje kaže Nemanja Aleksić, stručni konsultant u Udruženju poljoprivrednih proizvođača.

“Što se tiče pčelarstva u Opštini Pećinci ono je u usponu , u velikom zamahu, brojimo negde oko 40 najaktivnijih pčelara na našoj teritoriji, što znači da imamo sigurno negde preko 2.500 košnica, svake godine se taj broj povećava što znači da pčelarstvo ima ozbiljan udeo u Pećinačkoj opštini“, rekao je Aleksić.

Procena je da se pčelarstvom u Srbiji bavi oko 5,3 % gazdinstava I da ukupan broj košnica iznosi 914 hiljada.

Izvor:http://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/srem/znacajan-razvoj-pcelarske-proizvodnje-u-opstini-pecinci_1210952.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар