Obezbediti bezbedno prašenje krmača

Аутор: dzonioff
1,2K посета

Prilikom prašenja vrlo često se događa da krmača usmrti tek rođeno prase, posebno noću kada uzgajivač nije uz životinju. Međutim, da bi se to izbeglo Marko Arsić iz Smedereva je osmislio specijalni kavez zahvaljujući kome je krmača onemogućena da ubije potomka. Sve je počelo kada je ovaj 22-godišnji zavarivač dobio otkaz u firmu u kojoj je radio. Njegov drug, inače uzgajivač svinja, požalio mu se da krmače uguše prasiće posle prašenja, pa je Marko smislio kako da mu pomogne.

– Smislio sam poseban kavez u koju se stavi životinja pred prašenje i koji onemogućavaju majku da uguši prase. Kavez je dužine 2,4 metra, širine 60 santimetara i visine do 1 metar. Može da se postavi u štali ili oboru bile gde, lak je za prenos, a može da se napravi i rasklopiva varijanta – objašnjava Marko.

Kapacitet je jedana krmača po kavezu koje već testirao i pokazali su se kao vrlo uspešni.

– Ulaganja nisu velika pa kavezi koštaju između 12.000 i 15.000 dinara po komadu. To je svakako jeftinije od štete koju napravi krmača kad ugnjavi prase – zaključuje naš sagovornik. On  inače svoje veštine u varenju koristi i za pravljenje drugih proizvoda namenjenih poljoprivrednoj proizvodnji.

Srodni tekstovi

Оставите коментар