Nećete verovati, kokoške su postale hit

Аутор: dzonioff
1,4K посета

Uzgoj pilića i kokošaka zbog svežih jaja ili za zabavu deci u vreme karantina postao je vrlo popularna aktivnost u Belgiji, pa Martin i Kristofer Denis, koji ih decenijama uzgajaju na svojoj farmi u Limalu jedva izlaze na kraj s potražnjom.Par je posao preuzeo od Martinine majke, koju su lokalno znali pod nadimkom „Poulette“ – kokica.

„Obično smo subotama prodavali dvestotinak kokošaka, a sada ih prodajemo između petsto i šesto“, kaže Kristofer.

Neke sorte nosilja, kojima je početna cena 13 evra, više gotovo i nemaju. Modeli kokošinjaca namenjeni za tri do četiri kokoške s cenom od 250 evra, rasprodati su. Ne mogu da veruju u kolikoj im se meri posao povećao otkako su belgijske vlasti sredinom marta oštro ograničile kretanje zbog epidemije.

„Jednom nam je i policija došla. Hteli su da znaju šta se dešava, jer su videli automobile, puno ljudi, gužvu“, kaže Martin.

Iako je i Belgija počela da popušta mere ograničenja kretanja, na njihovoj farmi u blizini Vavra, tridesetak kilometara jugoistočno od Brisela, još se čeka u redovima.

„Na početku su uglavnom dolazili oni koji su se bojali da će biti nestašice hrane kako bi kupili nosilje, da imaju jaja. Potom su počeli da dolaze i oni koji su i ranije planirali da naprave svoje kokošinjce. S obzirom na to da su zbog virusa korona prestali da rade, odlučili su da iskoriste priliku i dođu. Sada nam stižu i ljudi koji misle da neće moći nikuda na odmor pa razmišljaju, ‘hajde da nabavimo kokošinjac, to će zabaviti decu'“, nastavlja Martin.

Sofi Humble i njen suprug skupili su hrabrost i pridružili su se ‘jatu’.

„Radim od kuće, sve je vrlo tiho i imam vremena da se brinem o kokoškama“, rekla je.

Odlučila se za sortu Bleu des Landes, kokoškama sa sivim perjem i crnom glavom, nosiljama koje na kraju završe u loncu. Uprkos sprovedenom istraživanju, par je još uvek pun pitanja: Treba li kokošinjci da budu okrenuti na određenu stranu, mogu li kokoške da postanu agresivne, da li je istina da ne treba jesti jaja isti dan kad se snesu?

„Mnogi naši kupci su novi u ovome pa im morate svaki put sve objašnjavati ispočetka, a to ume da bude iscrpljujuće“, rekla je Martin.

Izvor:https://www.021.rs/story/Info/Zanimljivosti/242974/Belgijanci-u-karantinu-masovno-poceli-da-gaje-pilice-i-kokoske.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар