Ministar Branislav Nedimović o cenama mesa

Аутор: dzonioff
1,2K посета

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je jednu od najvećih i najmodernijih farmi svinja u regionu. U pitanju je farma Milovana Ivankovića iz Zasavice kod Mačvanske Mitrovice, u kojoj se tovi 2.400 komada svinja. Uzgojom svinja Ivanković se sa porodicom bavi više od 20 godina, a ovu farmu otvorio je zahvaljujući finasijskoj pomoći Ministarstva poljoprivrde koje pomoglo sa osam miliona dinara od 40 miliona koliko je vlasnik uložio u farmu. Međutim, ministar veruje da će mu se uloženo brzo vratiti jer su se cene mesa na tržištu stabilizovale.

– Poslednje dve godine cena tovljenika se stabilizovala, što je dokaz da na tržištu postoji neko ko je sposoban da kupi tu robu radi plasmana i dalje proizvodnje. Nama kao državi sada predstoji da potpuno osavremenimo sistem i da dajemo podršku spram kvaliteta mesa. Mi ćemo doneti novi pravilnik za kontrolu kvaliteta mesa, u kojem će biti preciziran procenat mesnatosti na liniji klanja – istakao je Nedimović i dodao da u toku ove godine očekuje da će prosečna cena svinja iznositi od 180 do 185 dinara.

Da je tradiciju svinjarstva zadržao Srem i Mačva, pored ministra saglasan je i vlasnik farme Milovan koji na godišnjem nivo tovi do 10.500 tovljenika.

– Malo ima ovakvih ljudi u Srbiji, kao što sam ja bio spreman ovoliko da uložim. Sutra može da se pojavi afrička kuga, samo farme zatvorenog tipa moći će da rade, dok će se ostale sve zatvarati. U naše objekte sa spoljne strane ni mušica ne može da se provuče – smatra Ivanković.

Ministar ističe da je važno da srpski stočari znaju koliko je bitno osavremeniti proizvodnju i da će im država u tome pomoći.

– Mi smo prošle godine oko 400 objekata finansirala u svinjarstvu, govedarstvu, ovčarstvu, ove godine poljoprivrednicima stoji podrša od IPARD-a za izgradnju ovih objekata – naglasio je Nedimović i najavio promenu poljoprivredne politike u okviru zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, kako bi poljoprivrednici mogli dugoročno nešto da planiraju.

Farma svinja u Zasavici opremljena je najmodernijim sredstvima. U objektu je automatizovan sistem hranjenja ali i ventilacija, a sama ishrana tovljenika vrši se kompjuterski preko kontaktnih senzora i u tečnom je stanju. Ventilacija omogućava rashlađen i filtriran vazduh, što doprinosi držanju životinje u humanim uslovima, takođe se smanjuje i mogućnost prehlade i preterane upotrebe antibiotika.

– Hvala ministru poljoprivrede i Vladi Srbije što su vratili Mitros u pogon jer to nama osigurava, ali i olakšava plasman. A ostali farmeri bi trebalo da slede moj primer, svi da se uozbiljimo, kako bismo imali ovakve rezultate –  kaže Ivanković.

Izvor:https://www.srbijadanas.com/vesti/info/ministar-nedimovic-porucio-vise-cene-svinja-zbog-rasta-preradivacke-industrije-2018-07-15

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:738443-Svetski-nivo-tova-u-Zasavici

Srodni tekstovi

Оставите коментар