Med od cveta pomorandže sa Svete Gore

Аутор: dzonioff
1,8K посета

Na „Ukusfestu” gurmani su mogli da probaju i dimljenu kobasicu spremljenu po receptu rimskih legionara iz 2. veka, mocarelu obogaćenu limunom i rolnicama od suvog voća, koje po posebnoj recepturi prave ruske snajke

Od cveta pomorandže pravi se med na Svetoj Gori. U nizu prirodnih i lekovitih proizvoda koji su predstavljeni na „Ukusfestu” u Tržnom centru „Stadion”, baš za ovim medom bila je najveća potražnja posetilaca. Iz manastirskih pčelinjaka stigla je i matična mleč, a iz njihovih maslinjaka i hladnoceđeno ulje.

Za one koji vole jaču hranu, domaćini su pripremili pečenicu, slaninu i čvarke, objašnjavajući da u zimskom periodu ovi zalogaji dobro idu sa čenom belog luka jer jačaju imunitet.

Organizatorka manifestacije Kristina Trumanović predlagala je gurmanima da probaju dimljenu kobasicu spremljenu po receptu rimskih legionara iz 2. veka, ali i kobasicu sa krupno seckanim bademima i mediteranskim začinima. Ona je istakla da se prvi put na ovoj gastronomskoj smotri izlaže mocarela obogaćena limunom i belim biberom, ali i medovača sa dodatkom nane.Šumadinci su se pohvalili vinima, a Sremice štrudlama i sitnim kolačima.

U odbrani od virusa, i za opšte zdravlje organizma, poželjno je, kažu stručnjaci za ishranu, u jelovnik uvrstiti sokove od voća i povrća, kompote, džemove i slatko bez šećera ili uz minimalnu količinu zaslađivača. Rajka Mihailović, majka četvoro dece iz Kosjerića, za sokove kojima, tvrdi, nema mane, koristi cveklu, jabuku, borovnicu, dunju, aroniju…

Sladokusci nisu odoleli rolnicama od suvog voća, koje po posebnoj recepturi prave Ruskinje Ženja Kajzer i Tanja Orlova. Ove srpske snaje iz Velike Moštanice, kažu da je posao spor i traži strpljenje. Koriste tehnologiju toplog vazduha, uz pomoć koje se zadržava do 90 odsto svojstava svežeg voća, što znači da ono ne gubi ukus, boju i vlakna. U njihovoj sušari su višnja, malina, kupina, bundeva, kruška, kajsija… Najveći izazov je, otkrivaju Ruskinje, sušiti grožđe jer u njemu ima dosta vode.Na štandovima je kao u špajzu vrednih domaćica bilo i ajvara, paprika punjenih sirom, kiflica, likera, ali i krema i melema. Neki su dolazili po kulinarski savet, a mnogi su napunili ceger i izabrali nešto za sebe ili poklon kojim će obradovati druge.

Majstori slatkih i slanih đakonija tvrdili su da kuvanje ne bi trebalo da uplaši one koji žele da se late varjače. Prema njihovim rečima, glavna mirođija u svakom jelu je – dobra volja i želja da taj posao uspe. Sugrađani će imati priliku i danas od devet do 20 časova da se sretnu sa domaćim proizvođačima.

Izvor:http://www.politika.rs/sr/clanak/472441/Med-od-cveta-pomorandze-i-ulje-sa-Svete-Gore

Srodni tekstovi

Оставите коментар