Pored visokokvalitenih priplodnih i mlečnih grla, koja se nalaze na našim gazdinstvima, jedan od uslova za ekonomski isplativu proizvodnju u govedarstvu, a naročito u proizvodnji mleka je korišćenje mahunarki u ishrani goveda. Mahunarke su visoko kvalitetno hranivo bogato proteinima, koji su neophodni u ishrani goveda. U plodoredu se koristi najviše kao prethodni usev, pošto utiče na visinu prinosa naredne kulture. Ulaze u sastav travno-leguminoznih smeša povećavajući sadržaj proteina u njima, a takođe i prinos. Veliki značaj imaju i kod ispaša pčela. Mora se reći da većina mahunarki izazivaju naduv kod preživara, i to treba imati na umu. Takođe se i slabo siliraju u odnosu na trave i kukuruz. Prilikom izbora krmne kulture treba izabrati one koje odgovaraju agroekološkim uslovima koji vladaju na vašem gazdinstvu.
Opširnije o važnosti mahunarki možete pročitati u novom broju Agrobiznis magazina
Izvor:Agrobiznis magazin