Jovana Nikolić, po struci diplomirani pravnik, za sebe kaže da je početnik u ovom poslu, iako se porodično, već 15 godina unazad, bave poslom koji ispunjava
čoveka u svakom smislu, a to je pčelarstvo. Njen pčelinjak se nalazi u podnožju planine Cer, a nešto više o njenim košnicama, lekovitosti pčelinjih proizvoda,
miru i zadovoljstvu koji ovaj posao pruža i nosi sa sobom, pročitaćete u tekstu koji sledi..
Kaže se da pčele deluju umirujuće na čoveka, da li smatrate da je pčelarstvoposao koji nudi mir, a ujedno i zadovoljstvo?
“Apsolutno. Pčelarstvo je vrlo specifično, jer da biste se njime bavili morate biti fascinirani pčelama. Ako vam zvuk koji dopire iz košnice prija, kao i zvuk talasa
na moru, onda ste na pravom putu. To je posao koji morate raditi sa uživanjem i koji se voli, inače nećete opstati duže od jedne sezone. Pčelarstvo vam pruža vezu sa prirodom, a posebno zadovoljstvo mi je što sam kroz selidbu košnica, sa jedne na drugu pašu, bolje upoznala lepote Zapadne Srbije i Vojvodine. Istakla bih i vrlo visoku solidarnosti među pčelarima, i to je još jedan od razloga zašto je uživanje baviti se pčelarstvom.“ – kaže Jovana za magazin AgroBiznis.
Koliki procenat ljudi je upoznat sa lekovitim dejstvima pčelinjih proizvoda?
“Iznenađujuće mali, rekla bih. To je bio jedan od razloga zašto sam odlučila da pokrenem Instagram profil, koji se bavi pčelarstvom. Ideja mi je da kroz ekstove ljudima približim pčelarstvo, pčelinje proizvode i, ukažem na važnost koju pčele imaju za ceo ekosistem. Puno ima predrasuda o pojedinim vrstama meda. Za mnoge je cenjen samo bagremov med, dok su druge vrste nepravedno zapostavljene, iako su nutritivno vrlo bogate i povoljno deluju na organizam. Takođe, velike zabune kod ljudi stvara takozvani ušećereni med. Za mnoge je to znak da se radi o medu koji nije prirodan, što je potpuno pogrešno. Jedan od najkvalitetnijih pčelinjih proizvoda – perga je gotovo potpuno nepoznata ljudima. Ne samo da je nisu probali već nikada nisu ni čuli za nju.“ – dodaje Jovana, koja takođe kažeda se na taj način, širenjem svesti o lekovitosti i značaju pčelinjih proizvoda mogu smanjiti ili čak potpuno izbaciti veštački zaslađivači i šečeri iz ishrane.
Koji vam je omiljeni proizvod od meda?
„To je teško pitanje za mene. Volim sve vrste meda. One sa intenzivnijm ukusom uvek koristim za poslastice sa medom, kako bi imali još lepši ukus i aromu. Volim i kombinaciju meda sa suvim voćem i orašastim plodovima, pa ako moram da se odlučim onda neka to bude moj omiljeni proizvod. U planu mi je da pravim krem od meda i lešnika, kada to realizujem očekujem da mi taj proizvod pređe u favorite. Takođe bih dodala i jedan pčelinji proizvod, koji svakodnevno koristim. To su propolis kapi. Odlične su za podizanje imuniteta.“
Da li imate savet koji bi podelili sa početnicima, ili ljudima koji bi želeli da krenu da se bave pćelarstvom?
„Savet za sve je da ne odustaju od svojih želja i ideja. Pčelarstvo je iz godine u godinu pred velikim izazovima, ali pčele i njihovi nezamenljivi proizvodi moraju
opstati. Med uvek pronađe put do svojih kupaca, a ako ste kreativni i imate nešto novo da ponudite, trud će vam se sigurno isplatiti. Bavite se pčelarstvom ,,sačuvajmo pčele i sačuvajmo planetu!“
Izvor: Agrobiznis magazin