Hoće li biti promene u otkupu mleka za Imlekove kooperante?

Аутор: dzonioff
1,1K посета

Novim pravilnikom broj somatskih ćelija, tačnije onih iz tkiva životinja, u mleku je ograničen na 400.000 po mililitru otkupljenog mleka. Broj mikroorganizama za prvu klasu otkupljenog mleka je do 100.000, za drugu do 400.000 i treću preko ovog broja.

Od prvog januara iduće godine stupa na snagu nova odredba Pravilnika o kvalitetu sirovog mleka. Tako ubuduće otkupljivači ovu sirovinu stočarima neće isplaćivati po procentu mlečne masti, kao što je to do sada bilo, već će se vrednovati broj prisutnih somatskih ćelija i mikroorganizama u mleku. Novim Pravilnikom, broj somatskih ćelija, tačnije onih iz tkiva životinja, u mleku je ograničen na 400.000 po mililitru otkupljenog mleka. Broj mikroorganizama za prvu klasu otkupljenog mleka je do 100.000, za drugu do 400.000 i treću preko ovog broja.

Ako se utvrdi da u mleku ima više od 400.000 somatskih ćelija, to je znak da neko grlo stoke, koje se muze, boluje od mastitisa, odnosno upale vimena. Ukoliko se u zbirnom uzorku mleka uzetog sa nekog sabirališta nađe od 500.000 do million somatskih ćelija po mililitru, to ukazuje na činjenicu, da je ova bolest rasprostranjena na 30% muznih krava.

Higijena sirovog mleka garantuje kvalitet

Robert Širtov, savetodavac za stočarstvo u PSSS Vranje, ističe da prisustvo mikroorganizama u mleku pokazuje koliko su stočari vodili računa o higijeni mleka, počevši od same pripreme za mužu, pa do trpeze.

– Mikroorganizmi u mleku su bakterije, kvasca i plesni. Neki od njih utiču na loš kvalitet mleka, jer mu menjaju osobine. Ispitivanja su pokazala da je prisutnost visokog broja mikroorganizama u mleku posledica grešaka u ishrani, neodgovarajućeg držanja i smeštaja životinja, zasušenja krava, nepravilne ručne i mašinske muže i manipulacije mlekom. Najveća zagađenja mleka dešavaju se upravo usled neadekvatnog držanja opreme za mužu i hlađenja mleka – smatra Širtov.

Neophodna kontrola transporta mleka od proizvođača do prerađivača

Donošenje novog Pravilnika o otkupu sirovog mleka pozdravlja i Nenad Jovanović, jedan od proizvođač mleka iz Donjeg Neradovca kod Vranja. On već tri meseca ne predaje mleko otkupljivaču, jer su mu krave steone.

– Mleko koje sam do sada predavao uvek je bilo dobrog kvaliteta i na osnovu toga sam ostvarivao najbolju zaradu. Sa kvalitetom mleka nikada nisam imao problema, jer krave redovno pregledaju veterinari. Uz njihovu pomoć rešavam sve zdravstvene probleme koji se tokom godine jave kod stoke. Staju u kojoj držim krave svakodnevno čistim i po potrebi dezinfikujem. Prilikom muže, kravama dobro operem vimena, a potom ih obrišem peškirom. Mleko do predaje otkupljivaču držim na hladnom mestu i to u sudovima koje sam prethodno ispario vrelom vodom. Tokom leta na to pogotovo obraćam pažnju. Kada vrelina pritisne, mleko držim u frižideru i zato mi se nikada nije desilo da predam prokislo mleko – prenosi svoja iskustva Jovanović.

On tvrdi da svi proizvođači mleka, koje poznaje, strogo vode računa o higijeni prilikom muže i zdravstvenom stanju stočnog fonda, ali da nadležni koji pišu ovakve i slične pravilnike moraju da kontrolišu i otkupljivače mleka, naročito deo koji se odnosi na transport mleka od proizvođača do prerađivača.

Povdom stupanja na snagu novog Pravilka o otkupu mleka kontaktirali smo predstavnike najzbačajnijeg otkupljivača na tržištu sirovog mleka. Za Agrobiznis govorio je Milan Vuletic, direktor nabavke sirovog mleka kompanije Imlek. On je ovim povodom rekao da je nova odredba Pravilnika o kvalitetu sirovog mleka svakako je pozitivna vest jer ce podstaći kako proizvođače, tako i prerađivače da potrosačima ponude najkvalitetnije mleko. Proizvođaci će biti podstaknuti da povedu više računa o higijeni koja u najvećoj meri utiče na sam kvalitet, dok će pojedinim prerađivačima biti onemogućen otkup mleka lošeg kvaliteta. Naša kompanija je poznata po tome da otkupljuje samo mleko najvišeg kvalieteta, sto je osnovni uslov saradnje sa Imlekom, tako da mozemo samo pohvaliti donosioce ovakve odredbe.

Kako će novi pravilnik uticati na otkup?

Promene pravilnika neće uticati na otkup mleka s obzirom na to da se navedena promena odavno primenjuje unutar Imleka.

Da li će promene uticati na količine koje otkupljujete?

Promena neće uticati na količine koje otkupljujemo.

Navedite nam primer koliko ce kostati litar mleka ekstra klase od nove godine u skladu sa novim pravilnikom?

Nova odredba Pravilnika o kvalitetu sirovog mleka neće uticati na cenovnik naše kompanije, s obzirom na to da se taj parametar, kao što sam već napomenuo, odavno primenjuje u Imleku. Postoje i brojni drugi parametri koji utiču na cenu, kao što je nivo mlečne masti, količina… Ova odredba se odnosi na jedan od njih, ali je svakako pohvalno s obzirom na to da će se  njenom primenom podići kvalitet sirovog mleka na celom tržištu.

Srodni tekstovi

Оставите коментар