Cela porodica bavi se organskom poljoprivredom a svim završili fakultete

Аутор: dzonioff
1,K посета

Prilikom ,, organske avanture“, koju je organizovala  za novinare Nlb banka, imali smo priliku da posetimo gazdinstvo  Stojadinović, iz Grgura kod Blaca, koje je  jedinstveno u topličkom kraju po organskoj proizvodnji. Selo Grgure se nalazi na 60 km od Brzeća,  40 km od Prolom banje, i 30 od Lukovske banje.

Meštani ovog sela se mahom bave poljoprivredom, pre svega voćarstvom i stočarstvom. Najviše je zastupljeno govedarstvo, a posetno goveda simentalske rase. Pre desetak  godina u ovom kraju je dosta uvezeno grla iz Austrije, tako da je to austrijski simentalac, istakla nam je Marija Stojadinović, i dodala:  Odživost ove proizvodnje je očekivana i u budućnosti, proizvodnja se intezivira, broj farmi raste, tako da se povećava i  broj grla u ovom kraju.

Marku Stojadinoviću, Marijinom bratu  je na VII NLB konkursu pripala  nagrada za projekat “Organska hrana – budućnost srpske poljoprivrede”. Stojadinovići su na svom gazdinstvu objedinili ratarsku, stočarsku i voćarsku proizvodnju, a sertifikovanom organskom proizvodnjom bave se od 2011. godine.

Cilj našeg projekta je unapređenje prerade organskih proizvoda, jer je to neophodno za sva gazdinstva udaljena od većih gradova i saobraćajnica, istakao je Marko i dodao: Moramo da prerađujemo i dorađujemo dobijene sveže proizvode, tako da planiramo da se bavimo ili sušenim programom ili proizvodnjom džemova. Dobijenu nagradu uložićemo u duplikator za pripremu gotovih proizvoda.

Stojadinovići imaju organsku farmu, na kojoj ima  30 grla simentalske rase,u  pitanju je mlečno govedarstvo. Dnevno se na ovoj farmi proizvede 400 litara mleka. Po rečima Jovana Stojadinovića, oca Marka i Marije,  njjihova farma se razlikuje od ostalih farmi,  jer je u pitanju sertifikovana organska proizvodnja, i mleko koje se dobija na ovoj farmi je organsko. Farma je lepo organizovana, odgovara svim standardima što se tiče higijene, zdravstvene zaštite životinja, i dobrobiti životinja. Prate najnovija dostignuća iz oblasti nauke, i na farmi je instaliran sistem za mužu, tipa  zatvorenog mlekovoda, suština je  da mleko koje se dobija je  bez kontakta sa vazduhom, ili sa osobom koja obavlja mužu.

Na  površini  od 5 hektara  Stojadinovići gaje šljive, kruške, jabuke, aroniju, kupinu i malinu . Voće koje se gaji na gazdinstvu porodice Stojadinović takođe je organskog porekla. Šljiva je najviše zastupljena, 70 odsto od ukupne proizvodnje voća i prodaje se u sušenom stanju.

,, Šuva šljiva se postuje kod nas, ali  najviše izvan granica naše zemlje. Nekada je Srbija bila najveći izvoznik suve šljive. Stojadinovići imaju dve  sušaru, po svim standardima, i u jednoj može  da  se osuši   3 tone za 24 sata. Pored sušare imaju i opremu za pasterizaciju, proizvode, sokove, džemove, kompote, i sve to prodaju sa kućnog praga.

Ratarstvo je takođe zastupljeno, tako da oni žitaricama hrane svoje životinje, a proizvode i setveni materijal.

Stojadinovići,  prave planove za budućnost kako bi organizovali grupnu sertifikaciju u stočarstvu, sto je prema Marijinim rečima odlično za ovaj kraj, i za organsku stočarstvo.

Ovo je primer da spoj nauke i prakse daje odlične rezultate. Stojadinovići, svi sa visokim školama, stečena znanja prenose u praksi. Veliki pomoć imaju od supruge i majke Gordane.

Tekst koji ste pročitali je deo projekta finansiranog delimično sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za internet medije u 2019. godini. Izneti stavovi nužno nisu stav organa koji je dodelio sredstva po Konkursu.

Srodni tekstovi

Оставите коментар