Borba protiv afričke kuge svinja! Ovo je apel svim putnicima!

Аутор: dzonioff
984 посета

Bolest afričke kuge svinja može da se zaustavi lako, pod uslovom da se ljudi ne ponašaju nepromišljeno i ne unose nedovoljno termički obrađenu hranu iz Rumunije i Bugarske.

– Tamo trenutno vlada epidemija, a tako se širi virus – rekla je načelnik Odeljenja za viruslogiju u Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije Vesna Milićević.

Dodala je da se virus afričke kuge ne prenosi talasasto, pa se zbog toga nije ni pojavio u graničnom području sa Rumunijom i Bugarskom, već tako što je unet zaraženi proizvod od mesa.

U Srbiji je pre tri dana potvrđena bolest afričke kuge u tri sela u okolini Mladenovca: u Velikoj Krsni, Rabrovcu i Kusatku.

– Nije veliki problem zaustaviti virus afričke kuge, ali borbu otežava nedovoljna savest i nepredvidljivo ljudsko ponašanje, iako smo, kada se pojavio virus u Bugarskoj, dali jasne instrukcije da se ne unosi hrana iz zaraženih zemalja – rekla je Milićević.

Dodala je da virus ima kompleksnu strukturu, ali da se može suzbiti dezinfekcijom svega što je bilo u kontaktu sa zaraženim životinjama. Ubija ga termička obrada mesa od najmanje pola sata na 70 stepeni.

– Virus se ne može preneti na čoveka i nije opasan po ljudsko zdravlje, već za posledicu ima materijalnu štetu od uginuća životinja – rekla je Milićevićeva i upozorila da iako nema novih slučajeva treba biti obazriv, jer je to zaraza koja se sporo širi, ali životinje brzo uginu, preciznije posle pet dana.

Milićević je apelovala na vlasnike svinja da prijave svaku promenu, a posebno uginuće životinja i pobačaj.

– Bolest ne pokazuje jasnu kliničku sliku i teško je prepoznati, jer u ovom periodu visokih temperatura nagla uginuća svinja moguća su i zbog zastoja srca, pa je bez ispitivanja teško ustanoviti uzrok smrti – rekla je Milićevićeva

Virus je, prema njenim rečima, prvi put u Evropu dospeo 2007. godine u Gruziju, a prenet je otpacima hrane sa brodova koji su doplovili iz Afrike. U Bugarskoj i Rumuniji epidemija traje već godinu-dve dana.

Milićević je rekla da je u Srbiji referentna laboratorija za ispitivanje afričke kuge Naučni institut za veterinarstvo Srbije, ali je praksa da kada se bolest prvi put pojavi u nekoj zemlji uzorci idu na potvrdu u neku od evropskih zemalja, zbog čega su poslati u Madrid.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2603145/africka-kuga-svinja-u-srbiji-se-pojavila-zbog-unosa-zarazenog-mesa-potrebno

Srodni tekstovi

Оставите коментар