9. сајам пчеларства у Параћину: Пчелари никад задовољнији

Аутор: draganadpetrovic
738 посета

ВИШЕГОДИШЊЕ борбе са фалсификатима и лошом, ниском ценом меда, пчелари Србије су коначно оставили иза себе. Са сајма пчеларства и меда, који се минулог викенда одржао у Параћину, поручили су да је тренутна цена златног нектара – одлична. Откупљивачи плаћају 6,5 евра, а у малопродаји тегла је достигла и 1.200 динара.Сајам је окупио 60 произвођача из свих крајева Србије – од Новог Сада, Београда и Обреновца, преко Баточине, Крагујевца, Раче Крагујевачке, до Сталаћа, Пирота, Лесковца… На штандовима има меда и пчелињих производа, али много више пчеларске опреме.

  • Осим симболичног значења да сајам организујемо пред Младенце, када се праве колачићи премазани медом, у ово доба занављају се пчелињаци, купују кошнице, рамови, опрема, сатне основе… – напомиње Небојша Поњавић, председник параћинског Друштва пчелара „Грза“, које окупља око 70 произвођача. Пчелари све то могу да ураде на оваквом месту. Ово девето издање сајма је у години када параћинско друштво обележава 140 година од оснивања. Пчеларство је последњих година у тренду и све је више младих који започињу тај посао. Захваљујући Савезу пчеларских организација Србије и нашем откупном погону, решили смо проблеме са откупљивачима. Мед из Србије је веома цењен у иностранству, посебно багремов. А овде га највише и има. Више нема проблема са тржиштем и велепродајом, мада многи овдашњи пчелари, баш због квалитета, продају мед на кућном прагу.
Илустрација: Квалитетан мед се лако прода и на кућном прагу/ ФОТО: Pixabay

На сајам је стигла и чувена пчеларска породица Плужњиков из Сталаћа, која се овим послом бави још од 1926. године. Ниједан сајам у Параћину нису досад пропустили.

  • Не цену не можемо да се сад жалимо. Добра је, али су паше биле лоше последње две-три године. Кад је мања производња, већа је цена, то је закон понуде и потражње. Ми имамо 700 друштава у девет пчелињака. Мој супруг Лев и ја најсрећнији смо што наш рад са пчелама има ко да настави, укључили су се и синови – истиче Снежана Плужњиков.

Борика Савић из оближњег Поповца пчелари већ четврт века и оваква окупљања сматра веома корисним. Параћинци радо купују мед кад виде да га продаје произвођач, а уједно је и сама купила восак за замену и мрежу за прополис.

Илустрација: Сајмови меда су прилика за размену искуства међу пчеларима/ ФОТО: Pixabay

НЕКТАР СА ЕВОДИЈЕ
НА сајму су се могле купити и саднице медоносног дрвета еводија које је продавао Радослав Годић. Он је такође пчелар са 200 друштава, али мед овог пута није донео.

  • Сву количину меда продам код куће, а акценат ми је сада на овим садницама. Еводија цвета у јулу, августу и септембру, таман да пчеле накупе нектар за зиму. Због тога је ово дрво веома тражено, нарочито у западној Србији.
  • Извор: https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1098568/medonosna-cena-meda-paracinu-odrzan-9-sajam-pcelarstva-proizvodjaci-nikad-zadovoljniji

Srodni tekstovi

Оставите коментар