Какве су прогнозе за сточарство?

Аутор: Gdjakovic
978 посета

Завршен је највећи сајам сточарства у Европи, а шта се причало о цени млека и меса ексклузивно доноси Агробизнис магазин који је био гост организатора. Овај сајам је поред изванредне генетике био прилика и да сазнамо шта се дешава у Француској која је аграрна сила Европске уније. Пољопривреда је посебно у фокусу као и сајам сточарства јер се приближавају председнички избори те су сви претенденти на место председника Француске пожурили да мазе краве и пошаљу поруку својим бирачима. Шта ће бити са ценом млека није само тема за српске сточаре. Како рече стара пословица али и једна песма – „И богати плачу“.

„Оно што бранимо је стратегија иновација и напретка“, објашњава узгајивач и додаје:”  Суочени са климатским променама ми ћемо производити другачије, користићемо нове методе које почињу да се ажурирају и које укључују мање хемије, више биотехнологије и више агрономије“, прецизира директор сајма Jacques Chazalet. Иначе, Sommet de l’élevage привукао је 1512 излагача и 93000 професионалних посетилаца из целог света. Свако ко жели нешто ново да види или научи требао би да посети овај догађај где се представља врхунска генетика али и разговара о актуелним питањима попут цена, динамике производње и других трендова.

Selon Benoît Rouyer из компаније Цниел каже да  повећање производње млека у великим регионима који се баве овом производњом не би требало да генерише прекомерну производњу до краја 2021. године захваљујући прилично одрживој потражњи.

Овај економиста објашњава да се у једној години светска производња млека развијала хетерогено у зависности од подручја производње: значајно се повећала (око 3% у току једне године) на Новом Зеланду и у Сједињеним Државама, али умереније у оквиру Европске уније (0,5% између септембра 2020. и септембра 2021.) где је у јулу 2021. опала за 0,7%.

На питање новинара идемо ли ка глобалној хиперпродукцији млека он одговара:” Забринутост се више односи на 2022 годину. До краја 2021. године равнотежа између понуде и потражње требало би да буде отприлике стабилна, без великих промена јер је потражња релативно велика. Што се тиче индустријских млечних производа тренд се стабилизује већ неколико месеци, са ценама путера око 4.000 € / т и обраним млеком у праху око 2.500 € / т. У овом контексту забрињава повећање намета. Све робе виде да њихове цене расту уз опоравак Кине. То је такође случај са трошковима паковања са којима се суочавају млекаре. „

Какве изгледе онда можемо очекивати? За овог стручњака све ће зависити од снаге економског опоравка у Кини, али изгледа извесно да ће цене различитих сировина остати на високом нивоу.

Предсеник Маркон најљављује огромне инвестиције, посебно у дигитализацију пољопривреде

У оквиру инвестиционог плана за Француску 2030 који је представио 12. октобра, председник Републике је најавио да ће 2 милијарде евра бити намењене „убрзању пољопривредне и пољопривредно -прехрамбене револуције“. Фокус ће бити на дигиталној, роботској и генетици.

„Да бисмо успели у овој револуцији у здравој, одрживој и следљивој храни, морамо улагати у дигиталну технологију, роботику и генетику“, објаснио је шеф државе током представљања плана Француска 2030. Пољопривредни сектор није заборављен у оквиру десет циљева овог пројекта чији је циљ „боља производња, бољи живот, боље разумевање света служећи француском и европском хуманизму“, будући да су издвојене 2 милијарде евра, укључујући 500 милиона евра капитала на то.

Микотоксини муче и француске фармере

Микотоксини кукуруза се углавном развијају на пољима и могу имати последице по здравље стада. Loïc Quéméré d’Eilyps, који координира опсерваторију за микотоксине у Бретањи (Бретагне) даје неке предлоге за прилагођавање.

„Микотоксини могу променити производњу млека стада, узрокујући маститис, па чак и хромост и репродуктивне проблеме. То је прилично подмукли отров чије последице варирају од једног до другог стада“, упозорава Лоïц Qуéмéрé д’Еилyпс и додаје:„ Понекад имамо случајеве да су у кукурузу присутни микотоксини, али краве не испољавају никакве проблеме. Главни фактор ризика за микотоксине су временске прилике (киша и блага зима погодне су за развој гљивица) али ми немамо контролу над тим. С друге стране, претходни усеви, обрада земљишта (необрађивање земљишта погодује њиховом присуству) и сорте такође могу имати утицаја.“

Ако анализа открије присуство микотоксина у кукурузу пољопривредник може користити средства против микотоксина. Ако може, идеално би било смањити удео кукурузне силаже захваћене оброком или га разблажити током дужег периода. Рецимо, захваћени силос се може користити у пролеће када већ имамо свежу траву и на тај начин само у мањим количинама давати такав кукуруз.

На дан отварања Самита о сточарству, 5. октобра, министар пољопривреде Француске поновио је своју опредељеност за подстицаје, док одгајивачи, посебно у систему крава теле, још увек нису у стању да покрију своје трошкове производње. Дуго се расправљало и о теми Европе и о томе шта она чини, а шта не доприноси сточарству, а Француска би у јануару требало да преузме ротирајуће председавање Саветом Европске уније.

„Наш одгој је високог квалитета и као такав мора бити плаћен“, порука је коју је изговорио министар пољопривреде Француске током излагања на састанку. Јер, након што је закон усвојен 2018. године он није испунио обећања у погледу поштених цена, тако да ће у наредним недељама бити примењен други закон „за заштиту накнада пољопривредницима“ , овог пута, са обавезним механизмима који узимају у обзир производне трошкове одгајивача: показатеље трошкова производње на основу обрачуна цене, обезбеђивање ове цене током преговора између произвођача и великих откупљивача уз обавезну трогодишњу уговорну сарадњу, транспарентност и друге механизме.

Srodni tekstovi

Оставите коментар