Јагњад скупља од телади и прасади, шта се то дешава са ценама?

Аутор: Gdjakovic
562 посета

Нешто мањи обим понуде телади СМ расе телесне масе до 160 килограма условио је раст цена ове категорије говеда на сточној пијаци у Врању. Протекле је седмице доминирао износ од 620 дин/кг. Раст откупне цене товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма евидентиран је у седмици за нама у кланицама на подручју Сремског региона, пошто је доминирао износ од 370 дин/кг.
Према извештају репортера СТИПС из Зајечара у кланицама на подручју овог града и околине евидентиран је пад откупне цене телади СМ расе, телесне масе до 160 килограма, на доминантних 440 дин/кг. Најчешћа откупна цена товне јунади, телесне масе преко 480 килограма, износила је 330 дин/кг у кланицама на подручју средњебанатског региона.

Цене сточне хране по Србији различите од места до места као и цене стоке

На сточној пијаци у Нишу изостала је понуда телади и осталих категорија говеда протекле седмице. Кланице са подручја овог града и околних места откупљивали су товне бикове, телесне масе преко 500 килограма СМ
расе по доминантној цени од 370 дин/г. Доминантна откупна цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма износила је 650 дин/кг у кланицама на подручју пиротског региона.

Свињарство

Сточну пијацу у Смедереву последње седмице јануара карактерисао је пад продајне цене товних свиња, телесне масе преко 120 килограма на доминантних 320 дин/кг. На сточној пијаци у Лесковцу забележен је пад доминантних цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма на 500 дин/кг и товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма на 280 дин/кг. У кланицама на подручју јабланичког региона дошло је до пада откупне цене товних свиња, телесне масе преко 120 килограма. Доминирао је износ од 240 дин/кг.

Саопштени први подаци пописа пољопривреде

Насупрот њима кланичари са подручја јужнобанатског региона по вишим су ценама откупљивали прасад и товне свиње. Доминантна цена прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма износила је 550 дин/кг, а товних свиња телесне масе од 80 до 120 киограма 255 дин/кг.
На сточној пијаци у Пожаревцу и у кланицама на подручју овог града и околине изостала је понуда прасади и осталих категорија свиња.

СТИПС забележио рекордну цену јагњади

Откупна цена јагњади била је нижа у односу на претходни период у кланицама на подручју сремског региона. Наиме. после оног максимума од кад СТИПС прати цене домаћих животиња, од 750 дин/кг, протекле је седмице доминирао износ од 700 дин/кг. Према извештају репортера СТИПС из Лознице, протекле су седмице биле више откупне цене јагњади и оваца у кланицама на овом подручју. За откупљену јагњад кланичари су плаћали 550 дин/кг, а за овце 230 дин/кг. Кланичари са подручја Северно-бачког региона по вишој су цени у седмици за нама откупљивали јагњад. Доминирао је износ од 430 дин/кг. За разлику од њих нижа је била откупна цена оваца, пошто је доминирао износ од 120 дин/кг. Просечна понуда јагњади била је, као и претходне седмице, у кланицама на подручу нишавског региона, а доминантна откупна цена 400 дин/кг. На пијаци живе стоке у Пожаревцу су се могла купити јагњад, шиљежад и овце по ценама истоветним прошлонедељним.

Srodni tekstovi

Оставите коментар