Шта ће бити с ценом млека и зашто је јефтиније увозити га него откупљивати од домаћих сточара?

Аутор: draganadpetrovic
421 посета

Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа у Привредној комори Србије (ПКС) Ненад Будимовић сматра да млеко у продавницама неће бити скупље јер је, како каже, стабилизовано тржиште.
– Можда неће појефтинити, али мислим да нема великих разлога за поскупљење – казао је Будимовић за Тањуг.
Према његовим речима, цена млека је код нас сада на вишем нивоу због веће цене у откупу, јер га има мање зато што имамо мање музних крава.

Како каже, две и по године до три короне и рат у Украјини довели су до тога да се економска ситуација умногоме променила, па је тако сада фармерима понуђена већа цена, што не значи да није реална.

Али, додаје, млекаре, односно прерађивачи, немају рентабилност.

– Млеко из увоза је јефтиније, не зато што је мање квалитетно, већ зато што је производња у ЕУ јефтинија и то је један од разлога што је прерађивачима исплативије да узму из увоза – појашњава Будимовић.

Илустрација: Прерађивачима је исплативије да увезу млеко него да га откупе

Према његовим речима, прогнозе и пројекције ПКС говоре о томе да може да дође до пада цене у откупу млека јер млекаре немају рентабилност.
– Овде нико не добија, сви су незадовољни, да се спусти цена то би била нерентабилна цена за фармере који би смањили производњу што је лоше. Треба да се омогући извоз, то би мало отчепило канале и производња би могла да се повећа – наводи Будимовић.

Како појашњава, цена млека за фармере није довољна јер је храна скупа, енергија, основни параметри су скупи и самим тим и производ је скупљи.

Будимовић је с краја прошле године као разлоге за мање млека на рафовима продавница набројао смањење производње због ниже продуктивности млечних крава, због „деценијског лошег односа према млечном говедарству“, али и лошег квалитета сточне хране због сушне године.

Илустрација: Према званичним подацима за 10 година број млечних крава у Србији смањен за 55.000

Скренуо је тада пажњу и на податак да је за десет година број млечних крава у Србији смањен за 55.000 према званичним подацима, али да процене говоре да би тај број могао да буде и већи.
– То је око 255 милиона литара млека мање на годишњем нивоу, и та тенденција ће се можда наставити, а даљи пад у производњи може се зауставити само „системски“ – рекао је Будимовић.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-novcanik/sta-ce-biti-sa-cenom-mleka-i-zasto-je-uvozno-jeftinije-u-pks-kazu-da-odgovori-na-sva/cl7271m

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар