Шта тишти овчаре: Цена јагњади добра, али…

Аутор: draganadpetrovic
592 посета

Празнична трпеза, посебно у пиротском крају, не може се ни замислити без старопланинске јагњетине. После две године изузетно ниске откупне цене, ове сезоне јагњетина је двоструко скупља. Сточари кажу да им нова цена од 450 динара за килограм живе ваге, обезбеђује тек минималну зараду.

У тору домаћинства Младеновић у селу Темска остало је само неколико јагањаца. Већину су продали по цени која је најбоља у последњих десетак година. Задовољни су, иако су добар део зараде „појела“ поскупљења.

– Кад погледаш где је све отишло, колко је зејтин, шећер, ђубриво, детелина, кукуруз сетвени. Нема ко да ради, а пољопривреда и село траже да ти пуцају леђа да би имао – каже Негица Младеновић из Темске.

Цена јагњади је нова и добра, али су проблеми у овчарској производњи стари и нерешиви.

– Борићемо се док можемо, али остали људи не могу да нађу радну снагу, не могу да нађу овчаре, што је број један. Друго, нема радне снаге у пољопривреди за припрему хране. И то ће бити велики проблем. Сви ‘оће друго да раде, али нико неће да чува овце. Ми радимо 20 сати дневно – каже Звонимир Ристић из Раснице.

Пољопривредни стручњаци кажу да се, захваљујући повећању цене јагњади, овчарска производња најзад исплати.– Када је била корона откупљивачи су откупљивали јагњад и по 180-200 динара, ова од 450 динара је нека приближно реална цена за килограм живе мере. Рачунајући да за свако продано јагње од Министарства пољопривреде кроз субвенције наши пољопривредни произвођачи добију још 2.000 динара – каже Горан Поповић, директор ПССС Пирот.

Стручњаци очекују да нова цена јагњетине заустави тренд опадања броја оваца. Средином прошлог века на Старој планини било их је око 300.000, а данас је на територији Пиротског округа регистровано само 16.000.

Извор: https://www.agrotv.net/cena-jagnjadi-nova-i-dobra-a-problemi-u-ovcarstvu-stari-i-neresivi/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар