Да ли боја жуманца има везе са квалитетом јаја?

Аутор: draganadpetrovic
586 посета

Кокошија јаја могу имати различиту величину и боју жуманца. Боја варира од светло жуте до тамније готово наранџасте нијансе. Верује се да боја жуманца говори о квалитету јаја и што је тамније то је укусније и квалитетније.
Како објашњавају стручњаци, постоји чак 16 нијанси жуте боје којима се описује боја жуманца. Један од кључних фактора за боју је храна коју кокошке једу, али и кад и колико се хране.
Према резултатима студије објављене 2022. године кокошија храна са додатком каротеноидима, односно хране која има органске пигменте жуте и наранџасте као што је шаргарепа и кукуруз може значајно да утиче на боју жуманца. Наиме, истраживачи су проучавали две групе кокошака – једна је храњена само основном храном односно житарицама као што је пшеница док су другој групи кока у храну убацивани додаци на бази каротеноида. Примећено је да је ова група кокошака давала јаја која су имала жуманце тамне боје.

Илустрација: Боја жуманца не утиче на хранљиву вредност јајета

Хранљива вредност
Осим боје стручњаци су упоређивали квалитет и хранљиву вредност јаја са различитом бојом жуманца и дошли до прилично неочекиваног резултата. Калоријска и хранљива вредност јајета готово да се не разлику кад је у питању боја жуманца.
Како је појаснио стручњак за исхрану др Фернандо Сиснерос боја жуманца је више повезана са храном коју једу коке и него са квалитетом самог јајета.
– Хранљива вредност јајета је одређена факторима као што је садржај протеина, аминокиселина, витамина и минерала. Здравије кокошке ће имати више каротеноида у свом организму па ће и јаја бити тамно жуте бије. То практично значи да би коке давале јаја са што тамнијим жуманцетом морају да се квалитетно хране и што је још важније да кокошка буде здрава – објаснио је он.
Овом тематиком бавила се и Џенин Флерти која је задужена за безбедност и квалитет јаја на једној америчкој фарми. Она истиче да је боја жуманца показатељ здравља кокошака, њихове исхране али и начина на који се гаје.
– Уколико се коке гаје у слободном узгоју и једу разноврсну сезонску вегетацију уз додатак протеина и других хранљивих материја које утичу на њихово здравље даваће јаја са тамним жуманцетом. Међутим, примећено је и да варијације у боји зависе и од тога не само шта коке једу већ и колико и када. Боја жуманца може да варира сезонски и, рецимо, преко лета кад кокошке једу мање хране због врућине жуманце најчешће буде светлије, док зими кад једу више како би обезбедиле топлину и загрејале се жуманце буде тамније боје – рекла је она.

Илустрација: Постоји чак 16 нијанси жуте боје које описују жуманце

Скала за боју
Јаја су некад била поприлично скупа и потрошачи су очекивали да кад га разбију жуманце буде што тамније јер се то сматрало за знак квалитета. Међутим, како су се кокошке углавном храниле пшеницом боја жуманца је била светлија.
– Према најновијој скали боје жуманцета која је усвојена 2016. постоји чак 16 нијанси жуте боје којима се описује жуманце. Иако већина потрошача жели јаја са тамнијом бојом то не значи да је такво јаје боље и здравије већ да су коке више јеле храну са жуто-наранџастим пигментом. Дакле, боја жуманца нема никакве везе са квалитетом јаја које је одличан извор протеина и хранљивих материја тако да је мање важна боја жуманца – закључио је амерички стручњак за исхрану др Фернандо Сиснерос.
Кокошија јаја могу да се разликују и по боји љуске од белих до смеђих и тамно браон. Боја љуске зависи од расе кокошака па најчешће беле кокошке носе бела јаја, смеђе коке јаја исте боје док црне кокошке најчешће носе јаја тамно смеђе боје. Наравно, увек постоје изузеци од овог правила. Боја љуске ни на који начин не утиче на хранљиву вредност јајета.
Јаје се састоји од три слоја беланцета чија је примарна улога да заштити жуманце, а махом се састоји од 86, 6 одсто воде и 11, 4 одсто протеина.
Жуманце је најхранљивији део јајета и садржи 49,9 одсто воде, 16,7 одсто протеина, 36,6 одсто масти и 1,5 одсто пепела. Жута боја потиче од природног пигмента ксантофила, а богато је витаминима А, В1, В2, В и Е као и бројним минералима.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар