Цене стоке се колебају а житарице и даље јефтине

Аутор: Gdjakovic
62 посета

Скупља телад и товни бикови протекле седмице на сточној пијаци у Ужицу

На сточној пијаци у Ужицу забележен је раст цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма и товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма. За телад је требало издвојити 700 дин/кг, а за товне бикове 380 дин/кг.
Кланице са подручја Мачванског региона протекле су седмице по вишим ценама откупљивале телад СМ расе телесне масе до 160 килограма. Доминирао је износ од 820 дин/кг. За разлику од њих нижа је била откупна цена товне јунади телесне масе преко 480 килограма пошто је доминирао износ од 325 дин/кг. Обим понуде и откупа грла био је добар као и предходне седмице.
Доминантна откупна цена товне јунади телесне масе предко 480 килограма износила је 340 дин/кг у кланицама на подручју Јужно-банатског региона, што указује на раст цене у односу на последњу седмицу јуна. Обим понуде ове категорије говеда био је слаб. Према извештају из Пожаревца протекле је седмице најчешћа откупна цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма износила 550 дин/кг у кланицама на овом подручју. Вршен је такође откуп товне јунади телесна масе од 350 до 480 килограма и крава за клање али су откупне цене задржале прошлонедељни ниво. На сточној пијаци у Пожаревцу није било промене у погледу понуде и цена телади и осталих категорија говеда које су пољопривредни произвођачи из околних места довезли за продају. У кланицама на подручју Рашког региона је у седмици за нама поред устаљеног откупа телади и крава за клање вршен откуп товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма по доминантној цени од 370 дин/кг.

Пад продајне цене обе категорије прасади у односу на предходну седмицу евидентиран је на пијаци живе стоке у Чачку

Доминантна цена грла телесне масе до 15 килограма износила је 330 дин/кг док је у код прасади телесне масе од 16 до 25 килограма доминирао износ од 300 дин/кг. Нижа је била продајна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма и на сточној пијаци у Обреновцу протекле седмице јер се продаја одвијала по доминантној цени од 350 дин/кг. Прасад телесне масе од 16 до 25 килограма су протекле недеље била јефтинија на сточној пијаци у Лесковцу упркос просечној понди. Доминирао је износ од 400 дин/кг. Откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма била је нижа и у кланицама на подручју Јабланичког региона јер се откуп ове категорије свиња најчешће одвијао по цени од 400 дин/кг. У кланицама на подручју Јужнобачког региона је откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма износила 400 дин/кг. Товне свиње телесне масе од 80 до 120 килограма откупљивали по цени од 230 дин/кг. Цена откупа товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма била је нижа у односу на предходни период у кланицама на подручју Јужно-банатског региона. Кланичари са подручја Мачванског региона по вишим су ценама откупљивали прасад телесне масе од 16 до 25 килограма и товне свиње телесне масе од 80 до 120 килограма. За откупљену прасад плаћали су 400 дин/кг, а за товне свиње 250 дин/кг. Раст ооткупне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма забележен је током прве седмице јула и у кланицама на подручју Нишавског региона пошто се откуп најчешће обављао по цени од 350 дин/кг.

Раст цене јагњади и пад цене оваца на подручју Пчињског региона Откупна цена јагњади била је виша у кланицама Подрињског региона, а цена оваца нижа током протекле седмице

За откупљену јањад плаћали 460 дин/кг, а овце 210 дин/кг. Јагњад су била скупља и на пијаци живе стоке у Лозници. Најчешће су се јагњад могла пазарити по цени од 450 дин/кг. У понуди су се сем јагњади нашле и овце по цени од 200 дин/кг. Према извештају репортера СТИПС из Пожаревца протекле је седмице дошло до раста продајне цене јагњади на пијаци живе стоке у овом граду. Наиме доминирао је износ од 520 дин/кг. Поред јагњади могла су се пазарити шиљежад по доминантној цени од 240 дин/кг и овце код којих је доминирао износ од 220 дин/ кг. Нижа је била откупна цена јагњади у односу на предходни период у кланицама на подручју Мачванског региона јер је у седмици yа нама доминирао износ од 400 дин/кг. Кланичари са подручја Краљева и околних места протекле су седмице откупљивали јагњад по доминантној цени од 450 дин/кг и овце чија је доминантна цена износила 220 дин/кг. Устаљена је била понуда јагњади, јаради, оваца и овнова за приплод у седмици за нама на пијаци сточној пијаци у Краљеву. За јагњад су купци требали да издвоје 400 дин/кг, јарад 520 дин/кг, код оваца је доминирао износ од 220 дин/кг док је за овнове за приплод требало издвојити непуно 30.000 динара по грлу.

Житарице и сточна храна

Пад доминантне цене луцеркиног сена у балама и раст цена пшенице и сточног јечма упакованих у џакове најчешће од 50 килограма карактеристика је прве седмице јула на газдинствима у околини Лознице. Кукуруз окруњен, природно сушен био је јефтинији него последње седмице јуна на пијаци у Панчеву пошто је доминирао износ од 20 дин/кг. На газдинствима у околини Шапца дошло је до пада продајних цена пшенице и кукуруза упакованих у џакове од 50 килограма јер је код оба производа доминирао износ од 20 дин/кг. Протекле је седмице била изједначена цена кукуруза, окруњеног природно сушеног и луцеркиног сена у балама на газдинствима у Кикинди као и предходне.

Код оба пољопривредна производа доминирао је износ од 25 дин/кг. У малопродајним објектима на подручју овог града могла се купото сојина сачма по доминантној цени од 110 дин/ кг, сунцокретова сачма по доминантној цени од 60 дин/кг и сточно брано по цени од 29 дин/кг. У малопродајним објектима на подручју Крагујевца су се поред уобичајених производа ( сојина сачма, сунцокретова сачма и сточно брашно) протекле седмице могли купити кукуруз и пшеница упаковани у џакове доминантној цени од 30 дин/кг.

Srodni tekstovi

Оставите коментар