Хрватска заштитила географско порекло јагњетине!

Аутор: Gdjakovic
443 посета

Јагњетина добила ознаку порекла: Хрватска сада има 40 заштићених производа

Далматинска јагњетина је добила европску заштићену ознаку изворности, саопштено је из Министарства пољопривреде Хрватске.

Тиме је тај назив производа уписан у регистар заштићених ознака изворности и заштићених ознака земљописног порекла и заштићен је на подручју целе Европске уније

Поступак заштите назива покренуло је Удружење узгајивача оваца и коза Далмације, која је Министарству пољопривреде поднела захтев за заштиту ознаке изворности под називом Далматинска јагњетина.

Далматинска јагњетина је месо јагњади хрватске изворне пасмине овце, далматинске праменке, која су ојагњена, узгајана и заклана искључиво на подручју Далмације. За производњу далматинске јагњетине клање се обавља у доби од 70 до 130 дана, кад достижу телесну масу од 15 до 28 килограма.

Далматинска јагњетина носи име по узгојном подручју далматинске праменке, Далмацији, али и сам назив Далмација потиче од илирске речи за овцу, далма или делма, пише Хина.

Иначе, Хрватска сада има 40 пољопривредних и прехрамбених производа чији је назив регистрован у Европској унији као заштићена ознака изворности или заштићена ознака земљописног порекла.

ЕУ знак заштићене ознаке изворности, односно заштићене ознаке земљописног порекла који се налази на амбалажи, потрошачу гарантује куповину аутентичног производа.

Извор:

https://www.b92.net/biz/vesti/region/jagnjetina-dobila-oznaku-porekla-hrvatska-sada-ima-40-zasticenih-proizvoda-2299823

Srodni tekstovi

Оставите коментар