Хоће ли Европа остати без крава?

Аутор: draganadpetrovic
380 посета

Сточари у Европској унији су у све незавиднијој ситуацији. Број говеда опада пету годину заредом, а разлог су високи трошкови производње, пад цијене млијека, као и нови прописи који отежавају опстанак фарми које се баве узгојем млијечних крава или товљеника.

Европска комисија у извјештају о тржишним изгледима вјерује да ће се овакав тренд наставити и сљедеће године.

Пред овим сектором су захтјеви који мијењању начин пословања, спречавају улагања и ограничавају могућност продаје. Иако је забиљежен опоравак извоза говеда, посебно у Турску у 2022., аналитичари очекују да ће у будућности законодавство ЕУ о добробити и транспорту живих животиња значајно ограничити извоз живе стоке.

Илустрација: Пету годину за редом пада број грла у Европској Унији

Цијене говедине ће и даље бити високе, јер се очекује даљи пад бројности стада, а то значи да ће бити мањи број закланих грла. Према процјенама Комисије, производња говедине ће 2023. године опасти пету годину заредом. У првој половини 2023. године број закланих грла је у ЕУ пао за 3,8 посто, а за цијелу годину се очекује пад од скоро два посто.

Релативно високе цијене јунећег меса ограничавају малопродају и угоститељску понуду и ограничавају увоз, посебно висококвалитетне јунетине. Због смањене домаће понуде, посљедично ће доћи до смањења извоза из ЕУ.

Сточари ће се и у будућности суочавати са високим трошковима производње, а посебно са превисоким цијенама сточне хране, што ће негативно утицати на профитабилност. Купци ће се више окретати месу перади због нижих цијена.

Још један лимитирајући фактор у овој производњи је суша која ограничава доступност хране за стоку. Највеће смањење бројности, нарочито млијечних грла, очекује се у Француској, Шпанији и Португалу.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Broj-goveda-u-EU-pada-petu-godinu-zaredom/793851

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар