Хоћемо ли ужувати у сјеничком сиру, има ли хране за стоку на Пештеру и какав је то сир који шапуће

Аутор: Gdjakovic
445 посета

У организацији АГРОПРЕСС-а и уз подршку Компаниј Дунав осигурање и преко лета су настављене радионице о савременој пољопривредној производњи, али и осигурању и традиционалним производима који представљају заштитни знак Србије. Овог пута посетили смо газдинства и осигуранике у селима Буђево и Дражевиће у околини Сјенице где се у складу са могућностима које пружа Пештер баве сточарством. Том приликом са пољопривредним произвођачима и сточарима разговарали смо о досадашњим искуствима и сарадњи али и о  томе како се услуге осигураља пољопривреде компаније “Дунав осигурање” али и субвенције могу приближити сваком пољопривредном произвођачу, јер сви они због сурових временских услова и различитих изазова имају велике губитке који се брзо могу надокнадити, а да тога нису свесни. Упркос суши, вредни домаћини спремили су храну за зиму и увелико се припремају за тај период.

Директор филијале “Дунав осигурање” у Новом Пазару, Иван Антонијевић, истиче како се и свест сточара и пољопривредних произвођача на Пештерској висоравни променила у односу на пре годину дана када су се одржале многе радионице, чији је циљ био да се житељима села на Сјеничко-пештерској висоравни појасне све предности осигурања.

“Свест о осигурању животиња, које готово да није ни било на овом подручју сада је на далеко већем нивоу. Од почетка ове године имали смо 40 пријава о угинућу стоке које смо платили. Настављамо са едукацијом, боравили смо код породице Ракочевић. Они су прошле године осигурали своје домаћинство. Имали су они два угинућа, ми смо оба осигурана случаја платили у рекордном року. Штета која настане ми покушавамо да је ублажимо или да је у потпуности надокнадимо”, рекао је директор филијале “Дунав осигурање” Нови Пазар, Иван Антонијевић. Он наглашава да је уз субвенцију министарства пољопривреде, која у Сјеничком крају износи 70%, сточарима врло повољно да у Дунав осигурању осигурају крупну и ситну стоку. “Субвенције министарства пољопривреде код премија за осигурање животиња и усева на територији општине Сјеница износи 70%. То значи да сточар који осигура своју приплодну краву, овцу или друге животиње, плаћа, односно ефективно га кошта 30% од укупне премије. То значи ако осигура једну овцу, када изврши повраћај премије, њега премија осигурања кошта свега 480 динара и та цена се умањује јер компанија Дунав својим осигураницима одобрава одређена превентивна средстав која умањују крајњу цену осигурања”, навео је Антонијевић. Не постоји ризик за угинуће стоке а да га не покрива полиса Дунав осигурања, наглашава Антонијевић. “Постоје различити ризици за угинуће стоке. Дешавају се саобраћајне незгоде где дође до судара камиона и животиње, дешавају се напади звери, међусобна туча, уједи змија, вешања, угинуће због болести… Не постоји ризик који полиса осигурања не покрива. Имамо и додатни ризик осигурања смрти телета приликом тељења и првих 10 дана живота. Основна полиса покрива и смрт мајке приликом тељења. Готово да не постоји ризик који не покрива полиса Дунав осигурања”, додао је Антонијевић. Додаје да су се у Дунав осигурању потрудили да осим што чувају пољопривредна газдинства од штете, чувају и штеде време вредних пољопривредника, па су зато процедуре склапања уговора о полиси осигурања врло једноставне. “Процедура је јако једноставна. Потребно је да пољопривредник доносе решење о регистрацији пољопривредног газдинства, фотокопиране пасоше и личну карту носиоца газдинства. Полиса се закључује за неколико минута и она је активна 24х након закључења”, закључио је Антонијевић.

Пољопривредни произвођач Васо Ракочевић из пештерског села Буђево има 11 чланова породице. Њихово газдинство броји 45 говеда и 12 оваца, у овом крају Србије, познатом по суровим временским условима постоји више ризика за угинуће стоке, па је најпре Васо из свог села помоћ потражио у Дунав осигурању. Каже да је до сада имао штете у домачинству а да је она од стране осигуравајуће куће брзо надокнађена. Остале пољопривредне произвођаче и сточаре позвао је да без оклевања осигурају своја газдинства. “Прошле године смо осигурали стоку, тако да смо имали до сада два угинућа. То је баш брзо исплаћено. Све је једноставно и нема компликација. Нама је врло значајно да постоји нешто овако да нам надокнади штету. Осигурао сам газдинство у компанији Дунав осигурање. Сарадња је одлична, људи су сумњичави некада, али ја сам се уверио колико им је стало да ми будемо задовољни. Позивам све пољопривреднике и сточаре да што пре осигурају своја газдинства код Дунав осигурања. Озбиљна је фирма и сви сточари и пољопривредници треба да осигурају код њих, јер они баш надокнаде штету која настане”, рекао је пољопривредни произвођач Васо Ракочевић из пештерског села Буђево.

Васи велику помоћ пружа мајка Гара која производи чувени сјенички сир. Све је под конац у њеном млекару. Каже нам да је рекла свом сину: „Ако ћемо да радимо, мораш да ми средиш млекар да све буде на свом месту, и тако је и урађено“.

Каце су уза зид, који је лепо окречен и офарбан, на средини просторије сто за сечење сира, а поред њега судови за цеђење. У дворишту се суше бројне грудњаче које ова вредна жена пере. Она је окупљенима објаснила да дневно има да посири око 120 литара млека које не вари већ свеже помужено одмах процеди и сири. Након сирења кришке које се добијају од оцеђене масе се ређају у каце и посоле. Да би кришке сира сазреле потребно је да прође 40 дана али се могу јести и као свеж сир. Оно што је интересантно је да када у овим крајевима дува северац понестаје сурутке у кацама и треба је додати, али ако се спрема киша појављује се вишак сурутке који се отаче на дну каце преко испусног отвора. Да ће киша наша домаћица нам каже јасно се зна јер сир почиње да „шапуће“.

Фатмир Сејфић из села Дражевићи код Сјенице има стадо од 100 оваца и 20 грла говеда. На свом имању сеје пшеницу, јечам и овас. Због сурових временских услова током зимских и летњих месеци сведочи велику штету у свом домаћинству. Све то су прича Сејфић разлози зашто се одлучио за подршку највеће осигуравајуће куће у земљи. “Сама штета ме је натерала да осигурам своју стоку, великих губитака имам код оваца, јагњади и остале стоке…Морам да осигурам, осигурање је једино чему се надам да ће ми помоћи да надокнадим штету. Ја сам се одлучио за Дунав осигурање, они су најбољи, то је препорука мојих пријатеља сточара”, навео је Фатмир Сејфић из села Дражевићи на Сјеничко-пештерској висоравни. Саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић позвао је све сточаре и пољопривреднике овог краја да користе помоћ ресорног министарства и да тако помогну себи, ако до штета и угинућа дође. “Позивам све сточаре, као што су ова наша два домаћина то учинила, да осигурају своја газдинства и производњу. Министарство пољопривреде је обезбедило субвенције, те субвенције се редовно исплаћују у зависности од момента настанка штете. У случају да је реч о биљној производњи штета се исплати за месец, месец и по дана. Све субвенције биће исплаћене до краја године, онако како је то и планирано”, изјавио је саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић.

Srodni tekstovi

Оставите коментар