Удружују се пчелари у бујановачком крају, ево зашто је то важно

Аутор: draganadpetrovic
493 посета

Пчеларска година се завршава у августу, када пчелари полако припремају пчеле за зиму. У бујановачком крају највише је багремове паше, после пет година без меда, ове године је било и по десет килограма по кошници. Како би лакше добили помоћ, савете и пласирали мед, пчелари се у том крају удружују. Помаже им и држава, сваки регистровани пчелар добија 800 динара по кошници.Свакодневно прегледају пчеле, по потреби прихрањују, роје, припремају за зиму. Ђорђе Милановић из Лопардинца код Бујановца има 150 кошница, ове године изврцао је више од тону багремовог меда.
„Само је била сушна година, мало је кише било, тек при крају два три дана оне су онда набрале све када је почела киша да пада. Багрем јесте цветао, али да је недељу дана киша падала имало би још тону, две“, навео је Милановић.

Не само временске прилике, на приносе меда и пчеле утичу и штеточине крпељи и пестициди, прскање воћњака, многи су због тога прошле године изгубили читава друштва. Зато се удружују како би лакше добили помоћ, савете и пласирали мед. Бесник Заири је најмлађи пчелар у Бујановцу, има десетак кошница.

„Док се навикнем и научим баш како треба, како да полако. Имамо другаре колеге који су заједно у удружењу, долазимо, с обзиром да је наше удружење мултиетничко и дружимо се и помажемо једни другима“, навео је пчелар из Бујановца Бесник Заири.

Илустрација: Ове године имали су по 10 килограма меда од багрема по кошници

У општини Бујановац има три удружења пчелара, два су албанска, а једно је мултиетничко. Удружење „Полен“ има више од 30 чланова и око 2.000 хиљаде кошница.

„Онда је много другојачија слика него кад идемо појединачно и могу тако да се захвалим Скупштини општине Бујановац ове године су нам изашли у сусрет, финансирали су нам сајам, обећали су нам да ће нам помоћи око набавке шећера. Средства још нисмо добили, али добићемо ових дана“, истакао је Зарије Митић, пчелар председник Удружења „Полен“ из Бујановца

Пчеларима помаже и држава субвенцијама, сваки регистровани пчелар добија 800 динара по кошници.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4889389/pcelari-bujanovac-med-udruzenja.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар