Танасковић: Већа производња меда захваљујући подршци државе

Аутор: draganadpetrovic
277 посета

АЛЕКСИНАЦ – Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је да је, захваљујући државној подршци, Србија данас земља са највише кошница по глави становника на планети, да се број кошница и даље континуирано повећава, а да просечна годишња производња меда износи преко 7000 тона.

Како је саопштило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, на отварању 23. Међународног стручног семинара пчеларских удружења у Алексинцу који је организовала Регионална асоцијација пчеларских организација југоисточне Србије, Танасковић је оценила да је пчеларство последњих година доживело снажан развој, да је мед постао значајан извозни производ Србије и најавила да ће држава и у будућности наставити са подстицајима за пчеларе.

Илустрација: Захваљујући субвенцијама државе повећао се број кошница у Србији

Танасковић је указала да је боља организација пчелара у погледу откупа и дистрибуције довела до повећања броја кошница, с обзиром да је извозна тражња повећана.

Сем тога, истакла је, пчелари у Србији поред националних подстицајних мера, могу да добију и средства по основу конкурса које Србија реализује у сарадњи са Светском банком.

Председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Родољуб Живадиновић навео је да држава данас издваја више од седам милиона евра подршке пчеларству кроз субвенције, као и да је са 25 одсто учествовала у трошковима изградње погона за пласман меда.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/524796/pcelarstvo-kosnice-najvise-po-glavi-stanovnika-sccbija

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар