Србија се придружила борби против афричке куге свиња

Аутор: draganadpetrovic
343 посета

Европска агенција за безбедност хране (EFSA) заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и ове године пружиће подршку борби против афричке куге свиња (АКС), у оквиру кампање која се реализује широм Европе.

Због опасности од даљег ширења вируса међу приоритетним земљама је и Србија у којој је подручје полупречника најмање три километра око жаришта заразе у насељеном месту Мрчајевци, код Чачка, недавно проглашено зараженим подручјем.
Четврту годину заредом, кампања „Стоп афричкој куги свиња“ у 18 европских земаља, укључујући и Србију, подиже свест о овој веома заразној болести међу фармерима, ловцима и ветеринарима, и подстиче их да предузму мере како би зауставили њено ширење.

Бернхард Урл, извршни директор Европске агенције за безбедност хране истакао је да је током последње деценије, афричка куга свиња имала драматичан утицај на сектор производње свиња у Европи и наставља да угрожава локалну и регионалну економију. “Иако најновији подаци показују да напори да се заустави ширење вируса имају ефекта, генерално стање широм Европе није позитивно и морамо бити на опрезу. Фармери, ловци и ветеринари имају посебно важну улогу у пријављивању сумњивих случајева“, изјавио је Урл.

Илустрација: Кампања се реализује широм Европе

Кампања „Стоп афричкој куги свиња“ (#StopASF) подстиче комерцијалне и мање фармере, ветеринаре и ловце да „откривају, спрече и пријављују“ случајеве овог вируса код домаћих и дивљих свиња. Кампања се реализује у партнерству са локалним властима у 18 земаља, а у Србији ту улогу има Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

Према речима професорке докторке Соње Радојичић са Катедре за заразне болести животиња и болести пчела Факултета ветеринарске медицине, Универзитета у Београду, ширење афричке куге свиња у Србији је евидентно и директно је повезано са различитим активностима људи.

“Напори ветеринара да зауставе ширење афричке куге свиња у Србији морају да буду подржани одговорним и правовременим реакцијама државних институција, ловачких удружења и свих учесника у ланцу производње и трговине свињама. Од 2019. године траје заиста тешка борба са овом болешћу која се за сада из Србије није проширила на околне земље. Апелујемо на све одговорне институције и сваког појединца да схвате озбиљност и тежину ситуације у вези са даљим напредовањем афричке куге свиња“, истакла је проф. др Соња Радојичић.

Илустрација: Афричка куга свиња доноси велике материјалне губитке сточарима

Током 2022. године, број заражених домаћих и дивљих свиња значајно се смањио у неким земљама, попут Румуније, Пољске и Бугарске у односу на претходну годину, према новом извештају који је објавила EFSA. Међутим, АКС је поново детектован у Грчкој и Чешкој, а наставља да се шири у Србији и Молдавији. Прошле године је афричка куга свиња уочена први пут и у Северној Македонији.

Извор: https://biznis.rs/vesti/srbija/srbija-se-pridruzila-borbi-protiv-africke-kuge-svinja/

Srodni tekstovi

Оставите коментар