Слаба понуда телади подигла цене, а прасад пробила границу од 600 динара па иду и још скупље

Аутор: Gdjakovic
416 посета

На пијаци живе стоке у Краљеву дошло је до раста продајне цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма, јер је доминирао износ од 705 дин/кг, пошто је понуда била јако слаба. Поред телади могли су се пазарити још и приплодне јунице по доминантној цени од скоро 200.000 динара по грлу, товни бикови телесне масе преко 500 килограма по цени од 360 дин/ кг и краве за клање СМ расе по цени од 260 дин/кг.
Приплодне краве биле су скупље на сточној пијаци у Крагујевцу у седмици за нама, пошто су се најчешће могле
пазарири по цени од 220.000 динара по грлу, а главни је разлог веома слаба понуда ове категорије говеда, пошто се за продају нашло неколико крава за клање СМ расе.


У кланицама на подручју златиборског региона протекле је седмице дошло до раста откупне цене бикова СМ расе
телесне масе преко 500 килограма на 360 дин/кг и крава за клање на 290 дин/кг. На сточној пијаци у Ужицу евидентиран је раст продајне цене крава за клање, пошто се промет најчешће одвијао за 300 дин/кг.
Обим понуде био је просечан, а продаја слаба. Поред крава за клање могла су се пазарити телад СМ расе телесе масе до 160 килограма по доминантној цени од 630 дин/кг.
Према извештају репортера СТИПС из Пожаревца протекле су се седмице на сточној пиијаци у овом граду могла
пазарити телад СМ расе телесне масе до 160 килограма по доминантој цени од 550 дин/кг, товна јунад телесне масе од 350 до 480 килограма по цени од 500 дин/кг и краве за клање СМ расе по цени од 210 дин/кг.

Максимална цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма протекле је седмице постигнута на сточној пијаци у
Смедереву, пошто је доминирао износ од 630 дин/кг. Доминантна откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма достигла је износ од 600 дин/кг у кланицама на подручју Шапца и околних места, док су се товне свиње телесне масе од 80 до 120 килограма откупљиване најчеће по цени од 300 дин/кг.
У кланицана на подручју средњебанатског региона евидентиран је раст откупне цене прасади телесне масе од
16 до 25 килограма на 500 дин/кг. За разлику од њих нижа је била откупна цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма, пошто је доминирао износ од 280 дин/кг. Протекле је седмице забележен раст откупне цене товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма у кланицама на територији јужнобанатског региона упркос доброј понуди, јер су за откупљена грла одгајивачи добијали 300 дин/кг.
Товне свиње телесне масе преко 120 килограма биле су скупље у односу на претходни период на сточној пијаци у Крагујевцу, јер је доминирао износ од 260 дин/кг. У истом периоду била је нижа цена крмача за клање, јер су се најчеће могле пазарити за 180 дин/кг. Нижа је била цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма на пијаци живе стоке у Краљеву. Доминирао је износ од 430 дин/кг. Откупна цена исте категорије прасади била је нижа и у кланицама на подручју Рашке области у седмици за нама. Пад цена крмача за клање евидентиран је у седмици за нама на сточној пијаци у Крагујевцу, пошто је доминирао износ од 180 дин/кг.

У кланицама на подручју подрињског региона дошло је до раста откупне цене јагњади у односу на претходни период. Доминирао је износ од 430 дин/кг. Репортери СТИПС из Крагујевца евидентирали су пад продајне цене јаради у односу на претходни период, пошто је доминирао износ од 300 дин/кг. Осим јаради могли су се пазарити још јагњад, шиљежад, овце и козе али су цене ових пољопривредних птоизвода остале непромењене.
Нижа је била откупна цена шиљежади протекле седмице у кланицама на подручју подунавског региона. Откуп се
најчешће одвијао по цени од 280 дин/кг. Најчешћа продајна цена јагњади износила је 390 дин/кг на пијаци живе стоке у Пожаревцу. За шиљежад су купци требали да издвоје 240 дин/кг, док је у категорији оваца доминирао износ од 200 дин/кг.


Мирно је било на тржишту јагњади и јаради и на стчној пијаци у Лесковцу протекле седмице. За јагњад су купци требали да издвоје 450 дин/кг, а за јарад 350 дин/ кг. Овце и козе су, такође, продаване по идентичним ценама из претходне седмице.

Srodni tekstovi

Оставите коментар