Скупља производња погурала цену јаја

Аутор: draganadpetrovic
477 посета

Кокошија јаја су у маркетима и на пијачним тезгама, према званичним статистичким подацима, поскупела у просеку око 26% у првих седам месеци ове године у односу на исти период лане.Произвођачи кажу да су цене још увек ниже у односу на регион, и да су нове корекције могуће и на јесен. У трговинским ланцима јаја коштају од 18 до 26 динара по комаду, а на акцији се могу наћи и по 15 и 16 динара. Широм Србије на пијачним тезгама њихова просечна цена се креће од 15 до 22 динара.

Према подацима Републичког завода за статистику, у периоду од јануара до јула ове године јаја су у малопродаји у просеку поскупела 25,8% у односу на исто време лане. У јуну је код произвођача ова намирница коштала 48,9% више него у истом месецу прошле године.

– За годину дана код нас су јаја поскупела 26%, поредећи август ове године у односу на исти месец прошле – наводе у једном познатом трговинском ланцу.

– Истовремено, продата је већа количина јаја сада у јуну.

Илустрација: Јаја су поскупела за 26 посто у првих седам месеци ове године

Произвођачи кажу да разлог за поскупљење није повећана потражње, већ скок цена свих параметара који улазе у производњу ове намирнице и најављују могуће ново поскупљење на јесен. Агроекономиста Милан Простран, истиче да највећи утицај има поскупљење хране за животиње.

– То су пре свега кукуруз и сојина сачма који су доминантни у исхрани кока носиља – објашњава Простран за Новости.

– Цена хране за животиње је, према Републичком заводу за статистику, у другим кварталу ове године у односу на исти период лане порасла за 22%. Такође скочили су трошкови енергије, гориво које је потребно за транспорт је поскупело, ветеринарске услуге. Амбалажа у коју се пакују јаја је за једнократну употребу, а и она је значајније скупља.

Он указује да утицај на малопродајну цену има и начин узгоја, који је увек наведен на декларацији производа. Све више произвођача, како додаје, прелази на подно држање кока, што додатно повећава њихове трошкове.
– Кавезни узгој је јефтинији, јер то значи да се држе на спрат, једна изнад друге – објашњава Простран.
– У ЕУ је кавезни узгој забрањен, код нас још увек није, наводи он.
Коментаришући да су цене кукуруза и соје на берзама почеле да падају, Простран каже да је то мало и да не може да има значајнији утицај, имајући у виду да су претходно достигле изузетно високе нивое.

Илустрација: Мање паковање трик продаваца
Црногорци плаћају до 54 динара
У Црној Гори цена јаја се креће од 22 до 54 динара, а у Хрватској од 17 до 31, у Словенији од 17 до 34 динара. Агроекеномиста Милан Простран указује да наша земља не може да се пореди са чланицама Европске уније.

– То су високо субвенционисане земље – наводи Простран.
– Учешће аграрног буџета у укупном буџету ЕУ износи 33,3%, односно 38,6 млрд ЕУР. Са њима се не треба поредити, наводи он.

Мања паковања
Са растом цене производа смањује се паковање. Ово је познати маркетиншки трик трговаца. Као и код других прехрамбених намирница, све је више мањих амбалажа и за јаја. У понуди су паковања са четири или шест комада овог производа.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3813107/skuplja-proizvodnja-pogurala-cenu-jaja

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар