Ситуација око млека ври, назире ли се решење?

Аутор: Gdjakovic
317 посета

БЕОГРАД – Производјачи млека, који су протестовали данас испред Министарства пољопривреде и на крају просули увозно млеко низ Немањину улицу, захтевају хитно дуплирање премије за млеко, повећање регреса по крави на 40.000 динара те увођење минималне заштитне цене.

Произвођач млека из Панчева и један од организатора протеста Дејан Трајковић за Тањуг је рекао да је произвођачима догорело и да су потребне хитне мере државе како би опстали.

„Просули смо увозно млеко које је по нама сумњивог порекла. Одакле је дошло то је велики знак питања. Према нашим информацијама чак је и из Украјине дошло. То би требало Влада Србије да зна“, рекао је он.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је, поводом протеста млекара у Београду, да су мере за помоћ сточарству један од приоритета, као и да су у току прорачуни и да ће Министарство ових дана изаћи са конкретним износима подршке.

Јелена Танасковић је за Танјуг рекла да су протеклих недеља разговарали са свим произвођачима који су били спремни да разговарају, те да су данас у протесту, испред Министарства пољопривреде, људи који су одбили разговоре.

„Калкулакције се тренутно раде и ових дана ћемо изаћи са тачним износима субвенција“, истакла је министарка.

Навела је да је за државу ове године један од стратешких циљева развој сточарства, а пре свега млечног говедарства.

Оценила је да је све што је правно изводљиво од захтева произвођача млека већ и урађено и навела да је извоз дозвољен.

Када је реч о увозу млека, рекла је да га је немогуће забранити, али да ће држава појачати контролу.

Указала је да се разматрало и повећање премија са 10 на 20 динара за литар млека, али да је произвођачима објашњено да корист од тога на крају има млекарска индустрија, те да је за произвођача боља нека друга врста субвенција.

Један од захтева произвођача је и увођење заштитне минималне цене, а министарка је рекла да то тренутно у Србији не постоји као законска категорија.

Додала је да би у наредном периоду могао да се размотри начин како да се, ако постоји могућност, измени законски оквир у том правцу.

Танасковићева је истакла да је Министарство и даље отворено за разговор са свим произвођачима.

Произвођачи млека из Србије протестовали су испред Министарства пољопривреде у Београду због ниске откупне цене млека

Srodni tekstovi

Оставите коментар