Sa 15 godina već osvaja prizanja za kuniće

Аутор: dzonioff
1,1K посета

Nikola Jančić, iz Sremske Mitrovice,  učenik je  prehrambeno šumarsko-hemijske škole, smer poljoprivredni tehničar. Bavi se uzgojem sitnih životinja i pravi razne mesne proizvode. Sa uzgojem sitnih životinja počeo je sa sedam  godina, a kuniće uzgaja u poslednjih šest godina. Prvi kunić mu je bio mešanac. Mešanci su dobri za meso i ukras, dosta su otporni. Nešto kasnije je nabavio bečko plave kuniće, i trenutno uzgaja i njih,  a i mešance. Trenutno, kako nam ističe Nikola, na svojoj farmi ima ukupno 60 kunica, a planira i da proširi proizvodnju na 150.

U poslednje vreme krenuo je i sa izložbama i ima nameru da i dalje učestvuje na njima.

Kavezi kunića treba u osnovi da budu 60 x  60 x  50 santimetara (za male i srednje rase) i  100 x 60 x 50 santimetara (za velike rase).

-Ukoliko su  kunići  na otvorenom prostoru, kavez bi  trebalo da bude neprovidnog drvenog,  ili lako obradivog sintetičkog materijala, sem sa prednje strane. Metalni kavez je hladan, stoga je povoljniji za zatvoreni prostor jer se okot očekuje tokom cele godine., ističe naš sagovornik. Lako se čisti, trajan je, a i kunići ga ne mogu izgristi. Neizostavni deo kaveza za ženku je sanduk za koćenje, koji bi trebalo da se ubaci tek nekoliko dana pre koćenja.

Ishrana kunića je jednostavna, jer se hrane hranom biljnog porekla. Od sveže hrane kunići jedu travu, ili seno (zeleno i mirišljavo, koje nije plesnivo, najprirodnija je hrana za kuniće) i svo povrće.  A zrnasta hranjiva za kuniće su zob, pšenica, kukuruz i ječam.  Odraslom kuniću velike rase nije potrebno više od 150 grama kukuruza dnevno, uz dodatak u vidu sveže zelene hrane.

Srodni tekstovi

Оставите коментар