Registrovani novi slučajevi krivolova

Аутор: dzonioff
858 посета

U lovnoj sezoni na prepelicu i grlicu u avgustu i septembru registrovano je 59 slučajeva krivolova, a pronađen je i veliki broj lokacija sa vabilicama, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) pozivajući se na podatke Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS). Prema podacima DZPPS, svake godine u Srbiji u nezakonitom lovu strada između 125.000 i 170.000 jedinki različitih vrsta ptica, a zarad ličnih interesa pojedinaca.

Sa druge strane, prema podacima Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za devet meseci ove godine šumarska i lovna inspekcija podnele su tek jednu krivičnu prijavu protiv krivolovaca.

Nikola Stanojević iz DZPPS rekao je za VOICE da su njihove ekipe tokom ovogodišnje sezone lova na prepelicu i grlicu zabeležile slučajeve krivolova na svim terenima na koje su izlazili.

„Polovina slučajeva prijavljena je direktno policiji, zato što smo imali problem s lovnim inspektorima koji su isključili telefone. Ranijih godina smo mogli da ih dobijemo, sada ne“, kazao je Stanojević i dodao da strahuje da je to urađeno po nečijem naređenju.

On je rekao da DZPPS uglavnom ima odličnu saradnju sa policijom, ali je kao „usko grlo“ ocenio tužilaštvo.

DZPPS je optužio predsednika Lovačkog saveza Srbije i republičkog poslanika Srpske napredne stranke Dragana Šormaza da svojim izjavama dovodi javnost u zabludu i huška ljude da u lovu koriste nezakonita sredstva.

Šormaz nije želeo da za VOICE komentariše te optužbe.

Nikola Stanojević je rekao da su „lovci u panici“ jer su svesni da će lov na prepelicu uskoro biti zabranjen, pošto je neodrživ, nezakonit i potpuno kriminalizovan.

Ornitolog i bivši direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Vojislav Vasić rekao je za VOICE da se u lovištu ništa, ni legalno ni nelegalno, ne može uraditi bez znanja onoga ko upravlja lovištem.

„Priča da se ne zna čije su (protivzakonite) vabilice je priča za predškolski uzrast. Očigledno je da su oni sami sebi najveći rušitelji imidža i ugleda. Sve se to radilo i ranije, ali su bili mnogo pametniji“, rekao je Vasić.

Dodao je da su to bili „čuveni lovački rukovodioci, čuveni lovci koji su znali da ne idu baš do kraja, da ne idu prstom u oko“.

„Prosto, bili su bolje vaspitani, inteligentniji. A sad su došli neinteligentni, bahati ljudi i oni ne umeju to fino da rade, nego dižu galamu i žale se kako ih svi mrze“, naveo je Vasić.

Načelnik Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Nikola Stojnić rekao je za VOICE da se određeni ljudi, koji su članovi lovačkih udruženja, pojavljuju kao „faktor ugrožavanja pa čak i kao krivolovci, koji ugrožavaju strogo zaštićene vrste“.

On je rekao da nigde u svetu to nije organizovan odstrel vrsta, ali da ne može da se zažmuri na činjenicu da su ti pojedinci, ipak, članovi lovačkih udruženja i da su sredstva kojima su to učinili nabavili kao lovci.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije naveli su da se pitanje krivolova i upotrebe vabilica za prepelice i grlice lako može rešiti.

„To je apsolutno jednostavno rešiti za sedam dana. Svaka policijska stanica dobije nalog da mora noću da se proveze atarom i da hapsi bilo koga ko šeta njivom“, rekao je Nikola Stanojević.

Objasnio je da policija to lice može da odvede na ispitivanje, a da je to posao i lovočuvara.

Stanojević je podsetio da krivolovci spavaju u kolima, stave vabilice na krov, izvade akumulator iz svog automobila i da „opet nadležni ne mogu da nađu dokaze“.

Izvor: Beta

Kako odabrati pravu hranu za kućnog ljubimca?

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/stocarstvo/sitne-zivotinje/item/3038-kako-odabrati-pravu-hranu-za-kucnog-ljubimca

Srodni tekstovi

Оставите коментар