Pomor ptica kod Vršca, čekaju se rezultati analiza

Аутор: dzonioff
1,1K посета

Razlozi za uginuće više od 70 životinja, mahom ptica, u njivi kraj Vršca mogli bi da budu zabranjeni karbofuran, insekticid na koji se za sada sumnja ili virus groznice Zapadnog Nila, poslednji su podaci veterinara, nadležnih u pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode, ali i u Ministarstvu poljoprivrede.

Pre dve nedelje, podsetimo, uginulo je 55 golubova, šest gugutki i zeba, šest koza i mačka.

U Veterinarskom specijalističkom institutu u Pančevu ističu da još traju analize kako bi se utvrdilo šta je ubilo te životinje, mahom ptice, ali se sumnja na neko sredstvo za zaštitu bilja ili groznicu zapadnog Nila. Veterinari pančevačkog veterinarskog instituta izašli su na teren već prvog dana uginuća i rezultate analiza očekuju najranije za sedam do 10 dana, kada će se tačno znati da li je pšenica, koju su ptice pojele, tretirana zabranjenim karbafuranom ili je u pitanju virus groznice Zapasnog Nila.

Dr Aleksandar Živulj, specijalista za epizitologiju u Veterinarskom specijalističkom institutu u Pančevu, kaže da u ovom času ne mogu da se isključe obe sumnje.

– Čim se desilo uginuće tolikog broja ptica izašli smo na teren. Trenutno se rade analize na groznicu Zapadnog Nila, dok, sa druge strane, nije otklonjena ni sumnja da su se ptice otrovale i semenom pšenice. Naime, tokom obdukcije tela uginulih ptica u svakoj smo pronašli, odnosno u njihovom digestivnom traktu, pšenicu prebojenu u roze sa te njive gde su jele – navodi dr Živulj.

Prema njegovimn rečima, leševi ptica biće poslati u pokrajinski Zavod za zaštitu prirode kako bi se uradile toksikološke analize, odnosno na otrove.

– Sa druge strane, šest koza nisu uginule od trovanja, već od infekcije – navodi dr Živulj i dodaje:

– Analize su pokazale da uzrok njihovog uginuća nije otrov, niti su u njihovim organima za varenje pronađena zrna pšenice, kao što je to bio slučaj kod ptica. Koze je usmrtila enterotoksemija, izazvana baketrijom klostridijom – navodi dr Živulj. 

Istovremeno, u pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode potvrđuju reči kolege iz Pančeva i navode da da su obavešteni da su leševe ptica preuzeli veterinari pančevačkog veterinraskog instituta, a zbog sumnje da su uginule od groznice Zapadnog Nila.

– Očekujemo da Zavodu budu prosleđeni leševi kako bi se uradile i toksikološke analize – navode u Zavodu.

I u Ministarstvu poljoprivrede čekaju na rezultate analiza koje će biti gotove najranije za sedam dana.

– Dok se analize ne završe ne možemo da spekulišemo od čega su sve te životinje uginule, odnosno da li su otrovane i čime ili je uzrok virus groznice Zapadnog Nila – naveli su nadležni.

Katarina Krinulović, izvršna direktorka Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja „Secpa“, kaže da roze boja zrna pšenice ne može da ukaže koje je sredstvo za zaštitu bilja upotrebljeno i da li je u pitanju zabranjeni karbofuran ili neko drugo sredstvo.

– Boja se dodaje da bi se znalo koje je zrno tretirano nekim sredstvom. Nekad je roze, nekada je neka druga boja u pitanju. Karbofuran je zabranjen kod nas, ali i svuda u svetu od 2014. godine. On je izazvao takav pomor životinja zbog čega je i zabranjen. Sa druge strane, imamo drugi problem – ilegalno tržište. Naše poljoprivrednike stalno obaveštavamo o tome i ukazujemo na sve opasnosti – navodi Katarina.

– Legalno se pšenica tretira različitim sredsvima, sada, uglavnom, za suzbijanje gljivica. Ukoliko se utvrdi da je razlog pomora ptica i drugih životinja ilegalno sredstvo, poput karbofurana, onda je u pitanju krivično delo – navela je Katarina Krinulović.

Izvor: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/pomor-kod-vrsca-zivotinje-pronadene-mrtve-na-njivi-uginule-iz-dva-moguca-razloga/yenqdeb

Srodni tekstovi

Оставите коментар