Počinje Božićni post: Kako prepoznati svežu ribu?

Аутор: dzonioff
1,1K посета

Za tri dana, 28. novembra, počinje božićni post, a u žiži interesovanja potrošača biće riba, namirnica koja i nije baš česta na trpezama srpskih porodica.Trgovci obećavaju da neće iskoristiti priliku i povećavati cene do 7. januara, dokle post i traje, najavljuju i akcijske popuste, a iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju da se riba kupuje isključivo u registrovanim objektima, jer je na tim mestima apsolutno ispravna.

Šaran i pastrmka se uglavnom svuda prodaju od 420 do 500 dinara.Sveže šnicle soma, orada i brancin su skuplji i njihova cena u ribarnicama se kreće od 1.000 do 1.200 dinara za kilogram, dok se u trgovinskim lancima ova riba na akciji može naći od 780 do 830 dinara. Najskuplji je losos, čiji fileti koštaju oko 2.000 dinara, pišu „Večernje novosti“.

U Ministarstvu poljoprivrede pojašnjavaju da je promet ove osetljive namirnice strogo kontrolisan.

„Morska riba se najviše uvozi iz zemalja EU, Španije, Norveške, Hrvatske, a iz Vijetnama i Kanade samo pod uslovom da potiče iz odobrenih objekata EU. Slatkovodnom ribom se tržište snabdeva uglavnom od domaćih uzgajivača i delom iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Rusije“, kažu iz Ministarstva.

Sveža riba ima specifičan miris, koji ne sme biti neprijatan. Škrge bi trebalo da budu vlažne i jasno crvene, a koža sjajna, klzava i vlažna. Ispravno meso ribe je čvrsto. To se vidi kada se pritisne prstima, a udubljenje nestane. Boja mesa zavisi od vrste. Nebezbedna riba ima „upale“ oči, neprozirnu rožnjaču, osušene škrge izmenjene boje, nesvojstvenog i intenzivnog mirisa.

Inspekcija je u toku godine uništila 6.386 kilograma ribe i proizvoda od nje, uglavnom zbog promenjenih svojstava, nalaza parazita i povećanog nivoa histamina kod tune i skuše.

Izvor:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=11&dd=25&nav_id=1622179

Srodni tekstovi

Оставите коментар