Са 15 година већ осваја признања за куниће

Аутор: dzonioff
937 посета

Никола Јанчић, из Сремске Митровице, ученик је прехрамбено шумарско-хемијске школе, смер пољопривредни техничар. Бави се узгојем ситних животиња и прави разне месне производе. Са узгојем ситних животиња почео је са седам година, а куниће узгаја у последњих шест година. Први кунић му је био мешанац. Мешанци су добри за месо и украс, доста су отпорни. Нешто касније је набавио бечко плаве куниће, и тренутно узгаја и њих, а и мешанце. Тренутно, како нам истиче Никола, на својој фарми има укупно 60 куница, а планира и да прошири производњу на 150.

У последње време кренуо је и са изложбама и има намеру да и даље учествује на њима.

Кавези кунића треба у основи да буду 60 x 60 x 50 сантиметара (за мале и средње расе) и 100 x 60 x 50 сантиметара (за велике расе).

-Уколико су кунићи на отвореном простору, кавез би требало да буде непровидног дрвеног, или лако обрадивог синтетичког материјала, сем са предње стране. Метални кавез је хладан, стога је повољнији за затворени простор јер се окот очекује током целе године., истиче наш саговорник. Лако се чисти, трајан је, а и кунићи га не могу изгристи. Неизоставни део кавеза за женку је сандук за коћење, који би требало да се убаци тек неколико дана пре коћења.

Исхрана кунића је једноставна, јер се хране храном биљног порекла. Од свеже хране кунићи једу траву, или сено (зелено и миришљаво, које није плесниво, најприроднија је храна за куниће) и сво поврће. А зрнаста храњива за куниће су зоб, пшеница, кукуруз и јечам. Одраслом кунићу велике расе није потребно више од 150 грама кукуруза дневно, уз додатак у виду свеже зелене хране.

Srodni tekstovi

Оставите коментар