Регистровани нови случајеви криволова

Аутор: dzonioff
637 посета

У ловној сезони на препелицу и грлицу у августу и септембру регистровано је 59 случајева криволова, а пронађен је и велики број локација са вабилицама, пише Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ) позивајући се на податке Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС). Према подацима ДЗППС, сваке године у Србији у незаконитом лову страда између 125.000 и 170.000 јединки различитих врста птица, а зарад личних интереса појединаца.

Са друге стране, према подацима Управе за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, за девет месеци ове године шумарска и ловна инспекција поднеле су тек једну кривичну пријаву против криволоваца.

Никола Станојевић из ДЗППС рекао је за ВОИЦЕ да су њихове екипе током овогодишње сезоне лова на препелицу и грлицу забележиле случајеве криволова на свим теренима на које су излазили.

„Половина случајева пријављена је директно полицији, зато што смо имали проблем с ловним инспекторима који су искључили телефоне. Ранијих година смо могли да их добијемо, сада не“, казао је Станојевић и додао да страхује да је то урађено по нечијем наређењу.

Он је рекао да ДЗППС углавном има одличну сарадњу са полицијом, али је као „уско грло“ оценио тужилаштво.

ДЗППС је оптужио председника Ловачког савеза Србије и републичког посланика Српске напредне странке Драгана Шормаза да својим изјавама доводи јавност у заблуду и хушка људе да у лову користе незаконита средства.

Шормаз није желео да за ВОИЦЕ коментарише те оптужбе.

Никола Станојевић је рекао да су „ловци у паници“ јер су свесни да ће лов на препелицу ускоро бити забрањен, пошто је неодржив, незаконит и потпуно криминализован.

Орнитолог и бивши директор Природњачког музеја у Београду Војислав Васић рекао је за ВОИЦЕ да се у ловишту ништа, ни легално ни нелегално, не може урадити без знања онога ко управља ловиштем.

„Прича да се не зна чије су (противзаконите) вабилице је прича за предшколски узраст. Очигледно је да су они сами себи највећи рушитељи имиџа и угледа. Све се то радило и раније, али су били много паметнији“, рекао је Васић.

Додао је да су то били „чувени ловачки руководиоци, чувени ловци који су знали да не иду баш до краја, да не иду прстом у око“.

„Просто, били су боље васпитани, интелигентнији. А сад су дошли неинтелигентни, бахати људи и они не умеју то фино да раде, него дижу галаму и жале се како их сви мрзе“, навео је Васић.

Начелник Одељења за заштиту станишта и врста у Покрајинском заводу за заштиту природе Никола Стојнић рекао је за ВОИЦЕ да се одређени људи, који су чланови ловачких удружења, појављују као „фактор угрожавања па чак и као криволовци, који угрожавају строго заштићене врсте“.

Он је рекао да нигде у свету то није организован одстрел врста, али да не може да се зажмури на чињеницу да су ти појединци, ипак, чланови ловачких удружења и да су средства којима су то учинили набавили као ловци.

У Друштву за заштиту и проучавање птица Србије навели су да се питање криволова и употребе вабилица за препелице и грлице лако може решити.

„То је апсолутно једноставно решити за седам дана. Свака полицијска станица добије налог да мора ноћу да се провезе атаром и да хапси било кога ко шета њивом“, рекао је Никола Станојевић.

Објаснио је да полиција то лице може да одведе на испитивање, а да је то посао и ловочувара.

Станојевић је подсетио да криволовци спавају у колима, ставе вабилице на кров, изваде акумулатор из свог аутомобила и да „опет надлежни не могу да нађу доказе“.

Извор: Бета

Srodni tekstovi

Оставите коментар