Сврљишка кокош раса која нестаје

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Сврљишка кокош, како јој само име каже, настала је у околини Сврљига где се и данас највише гаји. Осим на југу Србије  може се наћи и на подручју општина Димтровград и Уб. Не постоји званичан податак колико тачно данас у Србији има ових кокоши, али малобројни узгајивачи и љубитељи живине тврде да је итекако вреди гајити. У циљу њеног очувања сврљишка кокошка се нашла на списку аутохтоних раса чије спасавање од нестанка подржава и министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије кроз субвенције за узгој уматичених кокошки ове расе.

Порекло и изглед

Око порекла сврљишке кокоши ломе се копља међу познаваоцима живине. Једни тврде да је у питању чиста аутохтона српска раса живине која се вековима гајила на ширем простору Србије, али су је, на жалост, последњих деценија потиснуле друге расе увезене из иностранства. Сматра се да свељишка кокошка води порекло од средње европске-балканске кокоши. Изворна раса је  црне боје уз толеранцију по којег црвеног пера на врату или по крилима, евентуално прошараност врата перјем жуте боје.

С друге стране постоје и они који верују да је ова врста живине настала непланским укрштањем увезених раса Australorp и Langshan. Одговор на питање ко је у праву а ко греши могу дати само научници након проучавања  ДНК ове расе кокоши, што за сада колико је нама познато, није у плану. Било како било, сврљишка кокош заслужује да јој се посвети пажња не само зато што је наша већ и због бројних позитивних особина које има.

Илустрација: Сврљишка кокош је идеална за сеоска дворишта

У питању је врло отпорна врста која се лако се прилагођава климатским условима, није захтевна за узгој када је у питању храна и воли отворен простор па је идеална за сеоска дворишта. Спада у мање врсте и у пуној снази петао достиже тежину од 2 до 2,5 килограма док су кокице нешто ситније и најчешће тешке око 1,5 кг. Петао има тело умерене дужине, врат је танак и благо нагнут напред, али јак. Леђа су средње дуга, равна, рамена широка и заобљена, као и пуне груди а крила снажна, тесно приљубљена уз тело.  Реп је средње дужине, благо лепезаст, високо ношен. Глава је средње величине, благо заобљена са фином структуром лица са живим и радозналим очима наранџасте до наранџасто- црвене боје. Испод очију има фино обрасло меко перје које се шири ка врату. Креста је лисната средње величине и уставна са четири до пет зубаца, док су подбрадњаци изражени, овални и јарко црвене боје. Кљун је средње величине, црн са добро развијеном ноздрвом. Батаци су добро формирани и обрасли перјем , ноге танке средње дугачке без перја са равним и добро увршћеним стопалима и прстима. Перје је јарке црне боје са зеленкастим одсјајем. Петао је добар „будилник“ и гласно се оглашава већ у зору.

За разлику од петлова кокице су нешто ситније са широким леђима које обликом делује нешто дуже и ниже од петла. Леђна линија је као код петла са широким прсима и средње високо ношеним репом. Креста је мања него код петла и није груба.

Јаја и месо

Сврљишке кокошке су сезонске носиље које јаја носе од раног пролећа до касне јесени. Пронесу са шест месеци старости и годишње снесу између 100 и 120 комада јаја тежине 55 гр смеђе боје. Како најчешће бораве у дворишту доста се крећу и трче па је месо сиромашно мастима и нешто тврђе посебно на батаку, али изузетно укусно и хранљиво. Ова раса кокошака је изузетно отпорна на болести, па је најчешће заобилазе обољења која се појављују код других раса живине. По природи су веома живахне, имају особине дивље кокоши јер не воле да буду затворене чак и по лошем времену. На отвореном су врло сналажљиве и лако пронађу храну. Најчешће пасу траву, воле по које зрно кукуруза и пшенице, али нису љубитељи концентратског типа исхране. Чак и зими више воле да кљуцају сено уз додатак сасушене коприве и по коју шаку сунцокрета од било које индустријске хране. Кокице имају изражен матерински инстинкт, лако се расквоцавају, стрпљиво леже на јајима које не воле да остављају чак и због хране, а након излегања воде рачуна и чувају пилиће док не ојачају.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: zoojagodina.com

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар