Lepe vesti stižu iz Pirota

Аутор: dzonioff
1,2K посета

Od trenutka kada je u selu Gnjilan, nadomak Pirota, registrovan prvi slučaj oboljevanja domaćih svinja od afričke kuge svinja ekipe Veterinarske klinike Pirot, prema nalogu resornog ministarstva, u rekordnom vremenu kontrolisale su zdravstveno stanje domaćih svinja u 711 domaćinstava na teritoriji Pirota.

Kako nam je rekao direktor Veterinarske klinike Pirot, Dejan Živić, veterinari su obišli sva sela u Pirotu, sem sela pored kružnog puta gde je još uvek na snazi zabrana čuvanja svinja. Na sreću, nije zabeležen ni jedan novi slučaj zaraze afričkom kugom svinja.

“Naše ekipe obišle su 711 poljoprivrednih gazdinstava i na sreću nisu registrovale novi slučaj zaraze. Naišli smo na veliku kooperativnost poljoprivrednika, a naši stručnjaci savetovali su ljude kako treba postupati u slučaju kupovine i prometa svinja, odnosno da bez potvrde o zdravstvenom stanju životinje ne preduzimaju nikakve radnje. Kod vlasnika koji su se odlučili za klanje životinja uzimali smo briseve i slali na analizu u Institutu u Nišu. Tek posle dobijenog rezultata, a svi su bili negativni, moglo se pristupiti klanju. Želim da istaknem da možda postoje domaćinstva koja čuvaju svinje, pre svega u rubnim delovima grada, za koje mi ne znamo i nismo ih kontrolisali. Pozivam ljude kod kojih, eventualno, nismo bili da se jave Veterinarskoj klinici kako bismo imali potpuni obuhvat pregleda”. rekao je Živić.

Novu kontrolu i obilazak poljoprivrednih gazdinstava ekipe Veterinarske klinike Pirot počeće 22. marta ove godine.

Izvor:https://www.pirotskevesti.rs/veterinari-obisli-711-domacinstava-nije-zabelezen-novi-slucaj-zaraze-africkom-kugom-svinja/

Srodni tekstovi

1 коментар

Mirko 24. март 2021. - 22:11

Zašto ne izveštavate o uništenju cele farme svinja na kojoj je bilo preko 170 njih,na farmi u okolini Pirota zbog navodne pojave afričke kuge i njihovom zakopavanju na posedu iste farme u naseljenom delu sela?
Zar je to normalno i bezbedno za život tih meštana?

Одговори

Оставите коментар