Цена прасећег меса удвостручена, узгајивача свиња све мање

Аутор: draganadpetrovic
511 посета

Ових дана цена прасећег меса у односу на прошлу годину готово је удвостручена, понуда је мала, а као главни разлог наводи се скупа храна и доста ниска цена почетком ове године. Бројни фармери су због тога одустали од това. Србија годишње увезе око 23.000 тона свињског меса, а не тако давно, били смо извозници.
Породица Арсенов из Српског Итебеја бави се товом свиња деценијама. Тај ни мало лак посао, преноси се са генерације на генерацију, а тако је и данас.
„Годишње произведем од 150 до 200 комада прасића. Нешто одлази у даљи тов другим фармерима, а нешто задржавам за себе“, каже Радивој Арсенов.

Наводи и да се цена прасића креће од 300 до 350 динара по килограму, истичући да их нема ни у производњи за предстојеће празнике, али ни за даљи тов.

„Пошто немамо толико земље, морао сам да се запослим. То ми је додатна зарада“, прича Вељко Арсенов.

Илустрација: Хоће ли бити прасетине за предстојеће празнике?

Предстојећи месеци су време слава и свињокоља, aли зашто су обори остали полупразни и како се у овој ситуацији сналазе кланичари.

„Висока цена улазних компоненти које улазе у састав сточне хране од почетка године, није могла да испрати ниску цену свиња. Цена се до августа кретала од 160 до 180 динара по килограму живе ваге“, каже директор погона прераде меса Мркшићеви Салаши Бранкица Бокан.

Према њеним речима, већина мини-фармера и индивидуалних произвођача зауставила је даљу производњу и остали су само најупорнији фармери.

У овом периоду, каже, потражња свиња је нешто виша. Да би анулирали минус који су имали од почетка године до августа, објашњава, подигли су цену на 250 динара.

Како изаћи из ове тренутне ситуације?

„Моје мишљење је да држава треба под хитно да предузме мере увоза новог генетског материјала. Морамо да променимо генетику јер је застарела. Новом генетиком трошимо мање хране за прираст и то је један од разлога“, каже генерални директор МС Мркшићеви Салаши Војислав Мркшић.

Илустрација: У овом периоду слава најчешће скочи потражња за свињским месом

Други разлог је, објашњава, бољи просечан бољи квалитет меса код генетике, а онда треба испратити субвенције код сточара.

„Мора се под хитно урадити и едукација свих малих сточара, делује ми да доста сточара није у материји и да раде то доста аматерски“, каже Мркшић.

Да ли ће тренутна цена с којом су задовољни фармери поново попунити оборе или ћемо морати да увозимо свињетину, знаће се наредне године.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/5017165/cena-prasece-meso-.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар