На фарми „Ренсгард“, која се налази у Данској, Петер и Лене су створили јединствен систем узгоја свиња на отвореном, усмерен ка одрживости и квалитету. Њихов начин рада, који комбинује традиционалне методе са модерним приступима, привлачи пажњу не само у Данској већ и широм света.
Систем узгоја прилагођен природи
„Наше крмаче живе на отвореном током целе године“, објашњава Петер. „Само током парења проводе недељу дана у стаји, али већину живота проводе слободно, у природи.“ На фарми се годишње користи око 92 хектара земље за узгој свиња, уз ротацију парцела како би се одржала плодност тла и смањила загађеност азотом.
Крмаче рађају прасиће на отвореном, што захтева додатну посвећеност и рад, али резултује јачим и отпорнијим потомцима. Петер истиче да су пре две године одлучили да промене расу свиња како би прилагодили узгој оваквом начину рада. „Прешли смо на TN70 расу јер она даје мање, али јаче легло. Ово олакшава посао на отвореном и повећава шансе за преживљавање прасића.“
Живот и исхрана свиња
Свиње на фарми „Ренсгард“ имају приступ отвореним просторима где могу слободно да се крећу. Овакав начин држања захтева детаљно праћење исхране и кондиције свиња. „Наш радни дан траје од седам ујутро до три поподне, само за храњење“, каже Лене. За разлику од затворених система, где се храњење врши механизованим системима, овде се храна дистрибуира уз помоћ трактора и специјалних вагона са компјутеризованим системом за прецизно дозирање.
Иако свиње имају приступ природним изворима хране у виду трава и корова, додатна храна се припрема у мешавини која се купује од компанија за храну. „Хранимо их једном дневно, али можемо прилагодити количину у зависности од временских услова. Када је топло, они троше мање хране, а када је хладно, потребна им је већа количина“, објашњава Петер.
Крмаче са прасићима добијају више хране јер њихова потреба за енергијом расте током дојења. Оне могу појести и до 15-16 килограма хране дневно, док старије свиње имају потребу за 5-6 килограма хране дневно, зависно од активности и временских услова.
Услови држања и адаптација на временске услове
„Наше свиње имају већи простор у поређењу са традиционалним фармама. Унутрашњи простор за свињу на стадијуму одраслог меса је око 1.2 квадратна метра, што је двоструко више него на унутрашњим фармама“, каже Петер. Овај додатни простор омогућава свињама већу слободу кретања и боље услове за развој.
Температура на фарми није као на конвенционалним фармама, где се температура стално одржава на 19°C. На отвореном, температура варира у зависности од годишњег доба и временских услова, што свиње чини отпорнијим на променљиве услове.
Еколошки утицај и одрживост
Фарма „Ренсгард“ активно ради на смањењу свог еколошког отпада и промовисању одрживог узгоја. Ротација парцела помаже у смањењу загађења азотом, јер се стајњак користи као природно ђубриво које обогаћује тло. Земљиште се редовно планира и сеје, а фарма користи органске методе обраде како би се очувала његова плодност.
Поред тога, свиње које живе на отвореном позитивно утичу на одржавање локалне биодиверзитета, јер кроз своје природно понашање доприносе контроли растиња, а тиме и побољшању екосистема.
Технолошки напредак у узгоју
Технологија игра кључну улогу у управљању фармом. Користећи напредне компјутерске системе за праћење исхране, здравља и раста свиња, фарма „Ренсгард“ оптимизује своје ресурсе. Системи за храњење и надгледање стања свиња помажу у смањењу губитака хране и енергије, а такође пружају детаљне податке који доприносе унапређењу производње.
Тржиште и конкуренција
Сарадња са трговинским ланцем Рема 1000 омогућила је фарми „Ренсгард“ да осигура стабилан пласман свих својих производа. Петер објашњава да ова сарадња није само пословни уговор, већ партнерство које им омогућава да пласирају месо под брендом „Free Range“ свих свиња узгојених на отвореном. Кроз овај концепт, фарма добија вишу цену за месо, што им омогућава да покрију додатне трошкове рада и опреме.
Међутим, ова сарадња није без изазова. „Да нисмо добијали вишу цену, не бисмо могли да функционишемо. Узгој на отвореном захтева више радне снаге и опреме, али зато добијамо вишу цену за месо“, каже Петер.
Здравље животиња и превентивне мере
Фарма примењује стриктан програм вакцинације који укључује вакцине против цирковируса, као и специјализоване вакцине за прасиће и крмаче. „Превенција болести је кључна, а отворени узгој захтева додатне напоре у одржавању здравља свиња“, истиче Петер. Ризик од болести на отвореном је већи, али редовне контроле и вакцинације помажу да се минимизирају проблеми.
Фарма такође активно доприноси локалној заједници. Њихова посвећеност екологији и одрживом узгоју привукла је бројне раднике и омогућила развој локалног економског круга. „Имамо бројне раднике који су запослени на фарми, а такође сарађујемо са другим фармерима у региону који изнајмљују нашу земљу и раде за нас“, каже Петер.
„Ренсгард“ је тренутно у фази проширења, разматрајући нове могућности за раст. Петер и Лене планирају повећање производње свиња, али и проширење сарадње са другим трговинским ланцима како би обезбедили још стабилнији пласман својих производа.
1 коментар
Ümraniye petek iç temizliği Ekip Tesisatın petek temizleme hizmeti oldukça hızlı ve etkiliydi. Teşekkürler! http://tsn-severnoe.ru/question/umraniye-petek-temizligi/