У Хрватској уклањају све свиње из забрањених подручја, подручја високог ризика и подручја заразе – најава протеста произвођача

Аутор: Gdjakovic
392 посета

РЕТКОВЦИ – Афричка свињска куга задала је последњи ударац пољопривредницима Вуковарско-сријемске жупаније. То су истакли свињари који су се састали са државним секретаром Министарства пољопривреде у Ретковцима.
Захтеви који су стављени пред њега били су престанак еутаназије здравих свиња, обезбеђивање мобилних кланица и обезбеђивање традиционалних кланица свиња. Уколико њихови захтеви не буду испуњени у року од 15 дана, најављују протесте.

Престанак еутаназије здравих свиња, бржа исплата субвенција, обезбеђење мобилних мобилних кланица само су неки од захтева које су свињари ставили на сто пред државног секретара Министарства пољопривреде.

Поскупела телад у Шумадији, цене свиња свих категорија порасле и јагањци скупљи за 20 динара

– Ситуација је алармантна, свиње су одузете пре месец дана, тражимо да се укине наредба која постоји годину дана, људи немају пара, нема финансијских средстава, рекао је Душко Павлик, свињар из Андријашевца. Регионални дневник ХТВ-а.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина

Сви напори Министарства пољопривреде, рекао им је државни секретар, усмерени су на што пре сузбијање болести. Он је најавио и нову одлуку за све узгајиваче који немају категорију 3.

– Јуче је договорено да се до краја октобра до 31.10. биће уклоњене све свиње из забрањених подручја и подручја високог ризика и подручја заразе, односно све свиње које не поштују високе мјере биолошке сигурности, а до краја новембра и свиње у цијелој Хрватској које нису у категорији 3, објаснио је. Младен Павић, државни секретар у Министарству пољопривреде.

А то значи да сви који намеравају да држе свиње морају да подигну категорију и мере биобезбедности. За свињаре, кажу, ово је пропаст села и словенских обичаја.

Кукуруз, пшеница и сточни јечам на џак све јефтинији

– Тражимо да се село спасе и свињац оживи и напуни. Ако се то не деси, ништа од овога или већине, могу само да најавим бурну јесен, истакао је Томислав Покровац, представник Стожера за одбрану хрватског села.

Штаб за одбрану хрватског села, који окупља свињаре из целе Славоније, дао је Министарству пољопривреде рок од 15 дана да испуни њихове захтеве. У супротном иду на протесте.

Srodni tekstovi

Оставите коментар