Убијено 300 свиња – Афричка куга поново у Мачви

Аутор: Gdjakovic
540 посета

На фарми В. М. у месту Баново Поље, по налогу ветеринарске инспекције, по хитном поступку је обављена еутаназија око 300 грла – супрасних крмача, назимица, прасади и товљеника

После скоро пола године данас је у Мачви потврђен други случај афричке куге свиња.

На фарми В. М. у месту Баново Поље, по налогу ветеринарске инспекције, по хитном поступку је обављена еутаназија око 300 грла – супрасних крмача, назимица, прасади и товљеника која су ангажовањем механизације и радника ЈКП „Богатић“ транспортована у кафилерију.

– Ово је у Мачви, која је сточарски крај где се годишње тови више стотина хиљада свиња, ненадокнадива штета – коментарисали су људи који су згрожени што је фарми након еутаназије сваког, до последњег грла, остала празна.

Место Баново Поље и околно подручје у пречнику 10 километара проглашени су за заражено и угрожено подручје.

Мачва је одолевала опасном вирусу од 10. августа прошле године када је регистрован први случај у месту Црна Бара. Жариште је било око 6 километара далеко од села, али су одмах предузете превентивне мере у чијој реализацији је помагала и војска.

– Да би се спречило ширење заразе биће предузете појачане мере контроле промета свиња, као и контрола подручја дуж река где има дивљих свиња. Власницима газдинстава и фармерима је препоручено да обављају дезинфекцију обора и фарми – саопштено је у локалној самоуправи.

Афричка куга свиња се брзо преноси, веома је заразна и неизлечива болест од које заражене животиње угину или по налогу инспекције буду убијене што је велика економска штета за власника иако Министарство пољопривреде исплаћује надокнаду.

(Telegraf.rs) , Dnevnik

Srodni tekstovi

Оставите коментар