Србија обнавља сточни фонд: Недостаје милион прасади, укинута царина на увоз

Аутор: draganadpetrovic
438 посета

Одлуком Владе Србије на иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде од ове године је укинута царина на увоз товних прасади до 50 килограма. Укинут и прелевман од 8,7 динара по килограму за тов прасади и тов говеда, чиме би према речима ресорне министарке Јелене Танасковић требало да се помогне унапређењу сточног фонда у Србији.

„Ова мера је донета као мера помоћи нашим пољопривредним произвођачима са идејом обнове сточног фонда Србије. По проценама и анализама за претходне две године, које су радили републичка статистика, Привредна комора Србије, као и Министарство пољопривреде, нама у овом тренутку недостаје око милион прасади да попунимо капацитет фарми”, рекла је министарка Танасковић.Додала је да је у претходном периоду сточни фонд смањен и да је стратешки циљ Министарства пољопривреде и целе државе у овој години повећање сточног фонда при чему ће акценат бити усмерен на свињогојство и говедарство.

Илустрација: Укинута царина на увоз квалитетних прасића / ФОТО: Pexels

Танасковићева је истакла да ће се овим мерама, произвођачима омогућити да краткорочно, у току једне године колико траје њихова примена, увезу квалитетну прасад. Према њеним речима, држава ће због укидања царина и прелевмана бити на губитку од око милијарду динара, колико је из ова два извора приходовано прошле године.

Иначе, највише прасади се у Србију увезе из Европске уније.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/532001/ukidanje-uvoz-prasad

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Maxa 11. јануар 2023. - 06:31

Ovo je budalastina,vi sa uvozom prasica mislite da povecate brojno stanje svinja,ovo je namestaljka za pojedine velike farmere,jel vi znate koliko je krmaca poklano,zbog cegaa jel se pitate,male farmere ce te pogusiti.Na tome i radite.

Одговори

Оставите коментар