Производња свињског меса у ЕУ најнижа у последњих 10 година

Аутор: draganadpetrovic
282 посета

Производња свињског меса у Европској унији наставља пад, а капацитети кланица нису у потпуности искоришћени. Ово је наравно још један показатељ да ће и у наредном периоду цена ове врсте меса остати висока, како у ЕУ тако и у Србији, где произвођачи набављају свињетину и прасиће за тов. Јер са мањком понуде драстично расте и цена меса.

У прва три квартала 2023. у државама чланицама ЕУ заклано је 165,5 милиона свиња. То је за 14,6 милиона комада или 8,2 одсто мање него у истом периоду прошле године, показују најновији подаци Завода за статистику Европске уније Евростат. Пад понуде највећи је био у Данској, али је први пут пала и производња у Шпанији.Како се наводи у извештају, постојећи капацитети за клање у Европској унији нису ангажовани јер хронично недостају животиње за клање, пише портал „Фармер”.

– Чини се да ће у 2023. ова производња пасти на најнижи ниво у више од једне деценије, а пала је за преко 10 одсто у односу на петогодишњи просек – наводе стручњаци. Најновија прогноза Европске комисије јесте да ће овај сектор годину завршити са мањком од 6,6 одсто.

Илустрација: Данска бележи пад од 20 а Холандија за 15 одсто

Надлежни подсећају да се овај драстични пад уочава ако се упореде резултати производње у кланицама у овој и прошлој години. Производња свињског меса смањена је 7,7 посто и вероватно ће пасти испод нивоа од 21 милион тона који је последњи пут забележен 2009. године у току претходне економске кризе. Ниједна од 27 држава чланица ове године није произвела више свињског меса него 2022. Према прелиминарним подацима, пад је најмањи у неким источноевропским земљама и кретао се од три до четири одсто у земљама као што су Румунија, Мађарска и Пољска.

У Шпанији је први пут након дуго времена заклано мање свиња – укупно 39 милиона комада, што је 7,2 одсто мање него у прва три квартала прошле године. Производња је смањена 4,6 одсто уз високе произвођачке цене и пад трошкова хране. Данска бележи пад од 20 одсто, а Холандија за 15.

Француски завод за пољопривредну статистику Агресте је известио да је било 1,7 милиона закланих свиња у августу, што је 4,3 процента мање него у 2022. и 7,9 испод петогодишњег просека за тај месец. Смањена је и потрошња овог меса у Француској, нешто више од три одсто. У јулу је ова држава увезла 7,1 одсто мање свињетине и производа од свињског меса, укупно 49 милиона тона, а извоз је смањен 9,1 одсто.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/590422/Ekonomija/Proizvodnja-svinjskog-mesa-u-EU-najniza-u-poslednjih-deset-godina

Srodni tekstovi

Оставите коментар