Природно парење или вештачко осмењавање крмача

Аутор: draganadpetrovic
332 посета

У данашње време када је технологија сточарства доста узнапредовала на селу се и даље поставља питање да ли је крмаче боље оплодити природним или вештачким путем?
Као што је познато свима, како у говедарској, тако и у свињарској производњи врши се вештачко осемењавање крмача, које је донело доста продуктивнији рад свињарству и велики значај самом сточарству.

Илустрација: Вештачко осемењавање доноси већу продуктивност

Вештачко осмењавање предстваља уношење сперме у женске полне органе помоћу инструмената, и доноси доста предности у односу на природно парење. Првенствено, добијање знатно већег броја оплођених женки, што би значило да се од једног нераста природним парењем може оплодити 30 до 40 крмача, а вештачким осмемењавањем 500 до чак 600 крмача. Узимајући у обзир да се контрола сперме врши у центрима за вештачко осмемењавање, што подразумева прегледе одмах након узимања сперме, затим након разређивања, конзервисања и чувања, и у самом моменту дистрибуиране
дозе семена пред осемењавање јединке, на такав начин се може искључити могућност стерилитета од стране очева јер се за оплодњу узима само сперма од здравих и фертилних нерастова. Такође треба напоменути да се осемењавају само полно зреле и полно здраве женке које су у еструсу, па се
самим тим може искључити и стерилитет од стране крмача и назимица, што говори да је јако битно да испрате знакови еструса, као и сам преглед здравственог стања те животиње од стране ветеринара.

Илустрација: Изузетно је важно здравствено стање назимице/ Фото:Pixabay

Што се тиче прегледа и оцене сперме нераста, ту спадају макроскопски прегледи, где се одређује количина, чистоћа, боја, конзистенција, масовно кретање и мирис ејакулата, и микроскопски прегледи, где се могу контролисати покретљивост, концентрација и морфолошке особине
сперматозоида. Такође се микроскопски помоћу разних бојења могу видети и патолошки облици сперматозоида, којих је дозвољено мање од 20% у ејакулату, ако је овај проценат већи од 20% ејакулат се одбацује као мање плодан или неплодан.
Што се тиче самог чина осмењавања, пошто еструс код крмача траје 3 дана, по могућству прво осемењавање треба извести 12 сати после откривања еструса, друго 24 часа после првог, јер тиме постижемо да се све овулиране јајне ћелије оплоде. Организација осемењавања крмача спроводи
се на два начина, у просторији на фармама и на терену, транспотрованом спермом. Дозе сперме нераста чувају се на оптималној температури од 15-20 степени целзијусових, у тзв.клима боксу.

Илустрација: Наука у служби квалитетнијег потомства код свиња

Треба напоменути селекцијски значај вештачког осемењавања крмача, који представља један од основних темеља на којима се заснива савремено свињарство. Наука је основа у модерној технологији ка тежњи да се што потпуније и боље искористе физиолошка и производна својства животиња, као
и стварање оптималних производних услова –микроклимата, смештајних простора и зоохигијенских мера у просторијама на високом нивоу.
Када се говори о исхрани приплодњака, важно је истаћи да је главни циљ у исхрани нерастова оптимизовање количине и квалитета семена као и што дужа њихова експлоатација. Доказано је да додатак веће количине селена и витамина Е у оброке приплодних нерастова од момента залучења
побољшава квалитет семена. Додавање селена довело је до повећања запремине ејакулата и прогресивном покретљивих и нормалних сперматозоида, а код назимица које су осемењене утврђен је већи проценат оплодње. На крају, економски значај вештачког осемењавања ипак доноси праву предност у односу на природно парење чињеницом да се спермом једног нераста у току године може осеменити 800-1000 крмача и добити 8000-10000 прасади.
На поседима који имају мање од 20 крмача, јефтиније је спровести осемењавање него држати једног нераста. Такође смањују се трошкови производње, а као једна од веома битних ставки у здравственој заштити животитиња јесте могућност спречавања преношења полних, заразних обољења код свиња.

Извор: Агробизнис магазин

0 коментар
0

Srodni tekstovi

Оставите коментар