Правилна исхрана одлучене прасади и зашто је важно ово знати

Аутор: draganadpetrovic
105 посета

Одлучена (одбијена) прасад у оптималним условима производње и уз употребу квалитетне хране остварују дневни прираст од 350 – 450 г, уз утрошак хране за килограм прираста од око 1,8-2,0 кг и уз губитке који не прелазе 2 – 3 %. У старости од 80 дана прасад постижу телесну масу од 25-28 кг и спремна су за пребацивање у тов. Одлучивање, без обзира на старост, предсатвља врло јак стрес за прасад изазван губитком млека крмаче, променом места и групе због пребацивања у одгајалиште и неизбежном променом струткуре оброка. Стрес је јачи, а његове последице теже
и дуготрајније , уколико се одлучивање врши раније. У таквим условима настаје дуг застој у порасту, праћен често озбиљним поремећајима дигестивног тракта, појавом пролива, а не ретко и великим губицима, који понегде износе и преко 10%. Све ово је праћено високим трошковима лечења, које најчешће не даје задовољавајуће ефекте. Ово се дешава код залучене прасади која није навикнута на конзумирање суве хране. Код овакве прасади долази до озбиљиих поремећаја и промена у дигестивном тракту који се састоје у следећем:

  • повећава се садржај масних киселина у измету
  • повећава се садржај угљених хидрата и воде у измету
  • повећава се излучивање минералних материја и долази до поремећаја ацидобазне равнотеже у организму прасади
  • повећава се лучење воде и долази до појаве пролива-убрзан је и неконтролисан развој ешерихије коли, посебно хемолитичких сојева, што може изазвати трајно оштећење слузокоже дигестивног тракта прасади

Ненавикнута прасад на конзумацију хране за време сисања
Прасад за време сисања највећи део својих потреба у хранљивим материјама подмирују млеком крмаче. По свом саставу млеко крмаче је идеална храна за прасад. Али, млеко се по свом саставу и облику хранљивих материја битно разликује од хране којом ће се прасад хранити по залучењу. И најквалитетнији предстартер, састављен од велике количине млека у праху и сурутке се битно разликује од млека крмаче.

 

Илистрација: Одлучивање, без обзира на старост, предсатвља врло јак стрес за прасад изазван губитком млека крмаче

Због тога је врло важно да прасад на сиси буду навикнута на конзумацију хране до момента одлучивања. Ово није једноставан проблем, али се може решити почетком прихрањивања које треба почети у другој недељи.
Непосредно по залучењу прасад треба хранити ограниченим количинама хране. Храну треба давати што чешће у малим количинама. Давање хране по вољи често доводи до поремећаја и пролива али и претерана и дуготрајна рестрикција која се своди на гладовање није препоручљива.

Неадекватни услови смештаја залучене прасади

Залучена прасад имају врло високе захтеве у погледу смештаја, посебно ако се залучење врши са 25 – 28 дана старости. У одгајалишту се пре свега морају обезбедити одговарајућа температура и вентилација. Прасад захтевају температуру од 26 – 28°Ц уз адекватну вентилацију. Држање прасади на нижој температури доводи до брзог разлагања резерви масти из организма, пошто је у тој фази конзумација хране врло мала и не подмирује потребе прасади.

Неадекватна структура и количина хране

Храна по свом саставу и структури често није прилагођена потребама прасади, односно развијености ензиматског система дигестивног тракта. Непосредно по залучењу храном се мора обезбедити лако искористив извор енергије (лактоза, масти, разложени скроб) како би се на тај начин превентирали губици телесних резерви енергије. У тој фази прасад још увек нису у стању ефикасно користити скроб из житарица, посебно ако нису на време навикнута на конзумацију хране.

Илустрација: Неопходна је адекватна хигијена и вентилација након залучења прсади

Прасад, такође, нису у стању да ефикасно користе протеине присутне у храни, без обзира на њихов квалитет. Ово је последица још увек недовољног лучења протеолитичких ензима али и недовољног лучења хлороводоничне киселине у желуцу. Због тога, непосред по по залучењу прасади није препоручљиво да се користи смеша са високим нивоом протеина ( преко 20% ) посебно ако није успостављен адекватан однос енергије и протеина.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi