Пад цена свињског меса у продавницама добра је веста за потрошаче, али и није за мале и средње пољопривреднике у Србији који живе од те производње. Они код откупљивача за килограм живе ваге товљеника могу да добију 230 динара плус ПДВ, што им, како су нам рекли, покрива само трошкове производње без било какве зараде. Домаћа производња задовољава тек око 80% потреба па се остатак увози, што наши одгајивачи виде као још један изазов за одрживост бизниса од кога живе.
Са фарме Драшка Даниловића, из Кузмина код Сремске Митровици у једном циклусу производње изађе око 2000 товљеника. Питали смо га да ли је бизнис за који се определио у Србији дугорочно исплатив. Драшко Даниловић, одгајивач свиња: „Цена сад товљеника је тренутно заустављена на 230 динара плус ПДВ, тако да ту можда покривао се на некој нули, бар да је 250 динара, онда би било некако новца за нас и даље. Буквално, људи беже из производње. Посебно оно што сад забрињава у овом периоду, послије Афричке кугле и свега што се десило, то је покољ крмача, прасади и чак немамо инвестицију даље за ширење производње у сточарству. Једино ми који сад оћемо да задржимо ово што имамо“.
Секретар Удружења Привредне коморе Србије за сточарство, Ненад Будимовић, осврнуо се са друге стране на информације о мањем паду цена свињског меса у домаћим продавницама. Ненад Будимовић, секретар Удружења Привредне коморе Србије за сточарство: То је разлог што је смањена потрошња у летњем периоду. Сваке године имамо такву ситуацију да дође до неког благог пада у малопродајним ценама свињског меса. Међутим, пратећи интензивно цене, живе стоке, у овом случају товљеника последњих две-три недеље није дошло до ступања. То је неких 220-230 динара по килограму живе ваге. Иван Јовановић, репортер: Будимовић је коментарисао и тврдње домаћих одгајивача свиња да увоз тог меса њима смањује простор за зараду од производње за коју су се определили.
Ненад Будимовић, секретар Удружења Привредне коморе Србије за сточарство: „Не бих рекао да увоз толико свињског меса утиче на цену. Зато што ми генерално производимо мање свињског меса него што нам је потребно. Неких 80% од потреба, тих 20% који се увози служи за прераду и производњу производа од меса. Није то главни проблем. Наша производња треба да се повећа, треба да буде у континуитету довољна за сопствене потребе и онда за тржишне вишкове. Драшко Даниловић верује да тов свиња од кога живи његова породица може да буде дугорочно исплатив посао.
Драшко Даниловић, одгајивач свиња: „И оно што нам највише фали то је једна предвидивост пољопривреде у наредних неких 5-6 година. Ми не можемо од избора до избора, од министра до министра да мењамо комплетну аграну политику. Нешто мора да иде у континуитету и то је оно што јако депресивно делује на комплетну производњу и опредељење младих да остану ту, да инвестирају, да буде дугорочно, то је све што фали“.
Попис пољопривреде који је код нас спроведен крајем прошле године показао је да нам је што се сточарство тиче у посљедњих пет година порастао само број кошница у производњи меда, док је број свих осталих врсте животиња у шталама и оборима у мањем или већем паду.
Иван Јовановић, Радио Београд 1