После Божићног рекорда свињско месо и даље скупо, кад се може очекивати појефтињење

Аутор: draganadpetrovic
257 посета

Уочи Божића, као што смо већ писали, цена килограма „живе ваге“ прасади достигла је рекордних 700 динара. То се одразило и на цене печења које се продавало у Београду од 2.400, до чак 3.300 динара, док је у унутрашњости Србије цена килограма прасетине била од 2.000 до 2.500 динара.

Турбуленције на тржишту свињског меса не престају још од прве половине 2023. године, када је домаћим увозницима увоз прасади са европског тржишта постао неисплатив због високих цена живе ваге у земљама ЕУ.

Наиме, на свим тржиштима афричка свињска куга додатно је смањила сточне фондове, што је проузроковало скок цена. У Србији је, пак, додатни проблем што званична статистика каже да број свиња опада последњих 20 година и да их је данас мање за трећину него пре две деценије, док је број крмача смањен три пута у односу на период од пре пет година, што се одражава и на број прасади.

Дефицит на домаћем тржишту илуструје и последњи извештај Система тржишних информација Србије (СТИПС), где се наводи да су се прасад телесне масе до 15 килограма могла протеклог месеца купити на свега пет сточних пијаца у целој земљи!

Нешто боља била је понуда прасади тежине од 16 до 25 килограма која су имала цену од 450 до 650 динара за килограм. Како се наводи у извештају СТИПС-а, и понуда и продаја товних свиња била је слаба, а доминантна цена за свиње масе од 80 до 120 килограма кретала се од 300 до 320 динара по килограму.

Илустрација: Прошлог месеца прасад до 15 килограма могла се купити на самоа пет сточних пијаца у Србији

Како је у малопродаји?
У малопродаји, цена свињског меса се формира на основу цене живе ваге, а званична статистика показује да цене свињског меса значајно расту последњих година, и то за 19,7 одсто у 2021. и 26,3 одсто у 2022. години, док је 2023. године забележен међугодишњи раст од 17,7 одсто.

Како истичу трговци, до извесног пада цене свињског меса могло да дође средином овог месеца, јер се, што је карактеристично за ово доба године, очекује пад тражње и промета. Међутим, за сада појефтињења нема у најавама, а у великим трговинским ланцима на територији целе Србије цене појединих категорија свињског меса нису ниже од 600 динара за килограм.

Илустрација: Трговци су после празника ударили са поспустом на месо

Цене свињетине:

  • Килограм свињских леђа са костима: 650 до 750 динара
  • Врат са костима: 750 до 800 динара
  • Бут без костију: 790 до 900 динара
  • Свињска плећка без костију: 620 до 840 динара
  • Свињски филе: 1.000 до 1.400 динара
  • Свињски каре без костију: 800 до 890 динара за килограм

Сви ови производи тренутно се продају са попустом од 12 до 29 одсто, зависно од артикла.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/posle-bozicnog-rekorda-svinjetina-i-dalje-skupa-evo-kad-stizu-nize-cene/zw1q3j6

Srodni tekstovi

Оставите коментар