Побунили се узгајивачи: Нема разлога за поскупљење свињског меса

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

Само десетак дана од раста цене товних свиња на тржишту, неки месари искористили су прилику и за поскупљење свињетине у малопродаји. Тако је у неким радњама од краја прошле недеље ова врста меса била скупља и до 20 процената, док у појединим трговинским ланцима тврде да за сада неће мењати ценовнике.

Узгајивачи сматрају да не постоји економски разлог за поскупљење јер су цене већ месецима одржаване на вишем нивоу, иако су товљеници били јефтини. Насупрот њима, произвођачи тврде да су им трошкови порасли и да сада сировину набављају по вишој цени, али да је тешко прогнозирати шта ће даље догађати на тржишту.

Илустрација: Дебљи крај извукли узгајивачи свиња и потрошачи

Основно питање које је пре неколико месеци поставио Зоран Ерић, председник Уније сточара Срема и Мачве, јесте – Зашто би потрошачи плаћали килограм свињског бута 450 или 500 динара у тренутку када је цена „живе ваге” била 120 динара?

Он је рекао да су у свему овоме дебљи крај уз узгајиваче извукли и потрошачи, док кланичарима и малопродавцима „није падало на памет да коригују цене наниже када су долазили јефтино до меса”.

Ерић је напоменуо да је та цена формирана још пре годину дана када је „жива вага” била од 160 до 180 динара по килограму.

– Исто сматрам и сада – да нема основа за поскупљење. Они се везују за то да је поскупела цена живе ваге, а заправо вратила се на онај неки стари ниво. Питање је да ли је то произвођачка цена будући да смо имали велики раст цена житарица. То се сада користи као разлог. Ни нас товљаче ова цене не задовољава. Зашто месо није била 300 динара када је „жива вага” била 120 динара – каже Ерић.

Илустрација: Бут без костију достигао 750 динара/ Фото: Pixabay

Он додаје да је свињски врат без костију у једном трговинском ланцу јуче коштао 750 динара по килограму што је, како истиче, енормно поскупљење.

И светско тржиште свињског меса у великим је осцилацијама тако да је питање шта ће се даље са ценом дешавати и у Србији.

Како је недавно пренео портал „Агроклуб”, цене свиња на кинеском тржишту су под великим притиском због све веће понуде, а у проблему су и главни извозници свињетине из Европске уније у ту земљу.

Последња анализа показује да је цена у Кини пала за више од 50 одсто од почетка године. Истовремено, на берзи падају и вредности деоница великих произвођача свињског меса.

Не очекује се ни раст у другој половини 2021. Аналитичари кажу да би ово могло да значи да се завршавају златна времена извоза свињског меса с врло високим маржама из ЕУ у ту земљу.

Илустрација: Смањује се број свиња у ЕУ

Кинеска државна агенција позвала је сточаре да задрже капацитета за производњу свиња на разумном нивоу. Та одлука је уследила након што се показатељ трошкова производње спустио далеко испод тачке зараде пољопривредника, пренео је Ројтерс.

– Свакако ће бити притисака и на наше тржиште. Кина „дрма” цео свет, поготово Европу и трговину месом и све ово неће изаћи на добро ни за кога – сматра Ерић и додаје да ће, уколико буду високе цене житарица из новог рода, инпути у сточарству бити високи и питање је шта ће се дешавати у Србији.

– Велики европски произвођачи смањују број животиња, али морају и своју производњу негде да пласирају и усмере. Не мора то бити Србија, довољно је да извезу у околне државе с којима имамо потписан ЦЕФТА споразум. Онда су и наше шансе да тамо извозимо мање, што се већ дешавало – каже Зоран Ерић.

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/481932/Uzgajivaci-Nema-osnova-za-poskupljenje-svinjetine

Srodni tekstovi

Оставите коментар